Hlavní navigace

Tohle se nepovedlo. Další komunikační přešlap nové vlády, stěžují si podnikatelé

5. 1. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Upřesněna změna v opatřeních. (9. 1. 2022 19:18)
Vláda na konci prosince schválila několik změn v protiepidemických opatřeních. Jedno z nich se výrazně dotýká velké části podnikatelů a přitom o něm neví.

Jak jsme již psali, od pondělí 3. ledna musí podnikatelé, v rámci jejichž činnosti je stanovena povinnost kontrolovat u zákazníků certifikáty o očkování nebo o prodělání covidu, dělat kontroly skrze mobilní aplikaci ministerstva zdravotnictví čTečku. 

Jak zjistil server Podnikatel.cz, většina podnikatelů o této povinnosti neví. Vyplývá to z naší ankety, kterou jsme zveřejnili již dříve, ale také z bleskového telefonického průzkumu, který jsme provedli mezi vytipovanými podnikateli.

Co se dozvíte v článku
  1. Opatření přináší novou důležitou povinnost
  2. Bezpečnost aplikace čTečka je na vysoké úrovni, tvrdí NAKIT
  3. Jak to bylo před zavedením povinnosti používat čTečku?
  4. Kadeřníci jsou překvapeni 
  5. Maséři: „Vůbec se o tom nemluvilo“ 
  6. Pro restaurace se příliš nemění 
  7. Zákazníci aplikaci mít nemusí

Opatření přináší novou důležitou povinnost

Mimořádné opatření bylo schváleno ve středu 29. prosince a platí od půlnoci 3. ledna. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek sice o čTečce mluvil již o týden dříve, tehdy ale tato povinnost ve schválených opatřeních ještě nebyla.

Provozům, jako jsou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária a kosmetické, nebo masérské služby a také gastronomickým provozům, je konkrétně nyní nařízeno: 

provozovateli u zákazníka, který musí splňovat podmínky podle bodu I/15, před zahájením poskytování služby splnění těchto podmínek kontrolovat prostřednictvím mobilní aplikace Ministerstva zdravotnictví „čTečka“ a zákazníkovi se nařizuje mu splnění podmínek podle bodu I/15 prokázat; v případě, že zákazník splnění podmínek podle bodu I/15 neprokáže, zakazuje se provozovateli takovému zákazníkovi službu poskytnout.

Celé nařízení ministerstva zdravotnictví ke stažení na tomto odkazu.

Věděli jste o novém nařízení?

Bezpečnost aplikace čTečka je na vysoké úrovni, tvrdí NAKIT

Všude, kde se provozovatelům zařízení, poskytovatelům služeb a organizátorům akcí nařizuje kontrolovat splnění podmínek takzvané bezinfekčnosti, se tím pádem nařizuje se činit tak prostřednictvím mobilní aplikace Ministerstva zdravotnictví ČR „čTečka“. Důvodem je, že se jedná o způsob zaručující spolehlivé ověření pravosti a platnosti prokazovaného dokladu obsahujícího QR kód, a to i vzhledem k rostoucímu množství zpráv o prokazování se nepravdivými, resp. falešnými potvrzeními.

Vladimír Rohel, ředitel sekce Bezpečnost z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), už dříve potvrdil, že bezpečnost těchto aplikací a ověřování integrity dat certifikátů o prodělaném očkování nebo testu na COVID-19 je na vysoké úrovni a v souladu se všemi standardy. Aplikace čTečka podle něj bezpečně rozpozná falešné QR kódy, tzn. ty, které nebyly generované oficiální cestou v prostředí k tomu určeném v České republice nebo jiném státě EU. Pokud je certifikát vyhodnocen jako platný, nicméně byl vydán neoprávněně, pak tento případ nesouvisí s bezpečností aplikací, nýbrž s lidským selháním, doplnil pro Mobilizujeme.cz a dále dodal, že informace o černém trhu v České republice má pouze z médií a s konkrétním případem se ještě nesetkal.

Jak to bylo před zavedením povinnosti používat čTečku?

Kadeřníci jsou překvapeni 

Kadeřník z pražského salonu New You uvedl, že tato kontrola platí už od půlky listopadu a nemá k tomu co říct. Od tohoto termínu však pouze platilo, že se kontrola OTN změnila pouze na ON, tedy očkování a prodělání nemoci. V brněnském kadeřnictví Čáry s háry o novém opatření nevěděli. Co na to mám říct? Nevím? Já s tím nic nenadělám, doplnila k tomu kadeřnice. O nové povinnosti neslyšela ani Denisa ze Studio Le Decor Plzeň. Podle ní to tak ale má být. Kadeřnicím z ostravského Salonu Tragedy o opatření napsal šéf v informativním e-mailu. Jedna z nich považuje za hloupost být zodpovědná za zákazníky, když by to měla být jejich zodpovědnost. Vnímá to jako zbytečné. Navíc je to další aplikace v telefonu a ne každý má tak vyspělý telefon, podotýká. 

Maséři: „Vůbec se o tom nemluvilo“ 

Barbora KarešováCvičení masáže Praha si opatření vůbec nevšimla. Většina jejich zákazníků je očkovaných a hlídá se. Ti, co měli s opatřeními problém, jí odpadli už v listopadu. Není to ale příjemné lézt takto lidem do soukromí a kontrolovat to, myslí si. Překvapená byla také Hana Vybíralová ze studia Dotekem rozkvétat. Ta od nového roku ještě nebyla v práci, momentálně má provozní týden určený na účetnictví a podobně. Nesledovala tak zprávy a nemělo se to k ní jak dostat. Byla jsem teď s více maséry a vůbec se o tom nemluvilo. Děkuji za informaci, hned se na to jdu podívat, říká. Masér Pavel Dinčák opatření zaznamenal ve zprávách. Je mi to šumák, hlavně, že můžu dělat, zdůraznil s úsměvem. 

Pro restaurace se příliš nemění 

Podobně si po Vánocích udělala volno i Eva Karlinová z restaurace a penzionu U Doubků. O tom nevíme. Už to opravdu platí? divila se a popisovala, že bojují a absolutně dotují provoz na úkor jejich zaměstnanců, o které nechtějí přijít. Jsme rodinný podnik, je to těžké a už to hlavně trvá dlouho, povzdechla si dále. Momentálně zavřeno má i Circus Burger PUB, který se nyní zaměřuje především na food truck. O opatření však Jiří Nechvátal věděl, stejně jako majitel Illusion baru Michal Spotkay. Nevím, co na to říct, podle mě se tím nic nezmění. A záleží, jak budou kontrolovat, že kontrolujeme pomocí čTečky, dodal. 

Brand24

Zákazníci aplikaci mít nemusí

Jak informoval server Vitalia.cz, povinnost mít státní aplikaci Tečka se netýká těch, kteří bezinfekčnosti mají povinnost prokázat. Tedy zákazníků či účastníků akce. Podmínka prokazovat se mobilní aplikací Tečka stanovena není, potvrdil pro server Vitalia.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Zákazníci a účastníci akce tak mají i nadále povinnost prokazovat bezinfekčnost dokončeným očkováním, ale nemusí to dělat Tečkou, mohou mít papírový očkovací certifikát s QR kódem, který by čTečka měla umět přečíst. Pokud tedy papír s kódem není například velmi pokrčený.


Vážení čtenáři. Omlouváme se za uzavření diskuze pod článkem, která přerostla v osobní útoky. Ty nejsou v diskuzích tolerovány. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).