Hlavní navigace

Tohle si Babiš za rámeček nedá, podnikatelé ve službách oznámkovali vládu

14. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vysvědčení od podnikatelů ve službách si vláda za rámeček nedá. Třetina podnikatelů ji oznámkovala nejhorší možnou známkou, tedy 5.

Důvodem kromě jiného je, že dvěma pětinám podnikatelů nepomohla žádná státní výpomoc. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který vypracoval český rezervační systém Reservio ve spolupráci s online dotazníkovou platformou Survio a jehož se zúčastnilo 630 českých podnikatelů ve službách.

Vláda dostala v průměru 4

Podnikatelé ve službách oznámkovali vládu a příliš dobře to pro ni nedopadlo. Třetina oslovených podnikatelů dala Babišovi a spol. nejhorší možnou známku pětku, v průměru by vládní politici dostali jen o stupeň lepší známku. Nespokojenost podle autorů průzkumu způsobuje mimo jiné fakt, že 40 % dotazovaných nepomohla žádná státní výpomoc. Rozdíly však jsou mezi OSVČ a firmami, přičemž větší problémy hlásily společnosti.

Skoro polovina dotázaných se od jara nevrátila do původního režimu a 43 % z nich stále vykazuje ztrátu. Jaro bylo pro podnikatele ve službách špatné, ale to, co je čeká v následujících týdnech, je daleko horší. Většina z nich v březnu měla finanční rezervu, ze které zvládla lockdown přečkat, konstatuje zakladatel a CEO rezervačního portálu Reservio Boris Bošiak.

Průzkum ukázal, že dvě třetiny podnikatelů ve službách mají obavy z budoucnosti vlastního podnikání, nejvíce se obávají dalších státních nařízení (48 %) a také poklesu zakázek (41 %). Pokud se pro české podnikatele nevytvoří jasný plán a strategie, je téměř jisté, že jich bude muset své živnosti uzavřít násobně větší počet, než jak tomu bylo na jaře, uzavřel Bošiak s tím, že pozitivní zprávou je, že doposud skončilo jen 8 % podnikatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).