Hlavní navigace

Názor k článku Tomio Okamura: Oproti třetímu světu strašně plýtváme. To je doslova prasárna od Ian - V Africe běžně zapalují ropné vrty, aby zbůhdarma...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 8. 2011 21:56

    Ian (neregistrovaný)
    V Africe běžně zapalují ropné vrty, aby zbůhdarma spálili zemní plyn a dostali se k ropě kterou chtějí prodat. To je prasárna ještě větší, protože stromy na výrobu papíru mohou zase vyrůst, nenechají-li je ekologisté sežrat kůrovcem.
    Silně pochybuji, že by někdo mohl pravidelně vyhazovat tolik jídla kolik spotřebuje. Stálo by ho to dvakrát víc peněz i námahy s nakupováním. A jestliže např. já nevyhazuji prakticky nic, tak někdo by toho musel vyhazovat ještě mnohem víc než spotřebuje, aby tu statistiku dorovnal. Pokud ta statistika není přímo vylhaná, vyhazuje úplně někdo jiný než "Euroameričan". Možná řetězce nebo přímo zemědělské podniky. Podobné je to i s papírem. Normální člověk neovlivní výrobu zbytečných letáků, ale naopak přestává kupovat noviny, časopisy a knihy a nahrazuje je internetem a elektronickými knihami. Jenže pak stejně přijde nějaký dobrák a začne nám podsouvat sebemrskačské kydy, že prý "plýtváme". Pokud tu někdo plýtvá, jsou to firmy, možná stát, ale rozhodně ne většina lidí.
    Jiný druh plýtvání ale autor sám obhajuje. Je jím využití sluneční energie, protože investice surovin, práce i energie do stále málo účinných solárních panelů není nic jiného než hloupé plýtvání. Panely jsou sice pořád lepší, ale dokud se ekonomicky bez dotací nevyrovnají ostatním zdrojům, nemá smysl o nich uvažovat. Totéž platí pro ostatní alternativní zdroje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).