Hlavní navigace

Trendy v internetové bezpečnosti 2012: Soukromí a mobilní platby

5. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Čtvrtý ročník konference Trendy v internetové bezpečnosti ukázal, že spolu s větším propojením počítačovými sítěmi přibývá bezpečnostních rizik. Jak se bránit?

Na konferenci Trendy v internetové bezpečnosti 2012 se k problematice bezpečného internetu postupně vyjádřilo několik odborníků. Bezpečnostní rizika na internetu totiž nejsou izolovaným fenoménem. Jsou naopak silně provázána a navázána na hrozby, které známe z reálného světa. Internet dnes patří mezi klíčové infrastruktury, které lidstvo používá stejně tak, jako například rozvody elektrické energie. Odborníci poukázali na provázanost těchto infrastruktur a hrozby, které by nás čekaly při výpadku některé z klíčových infrastruktur. Výpadek jedné s sebou přináší riziko výpadku dalších, které jsou závislé jedna na druhé. Další rizika skýtá podle Jaroslava Pejčocha, předsedy představenstva T-Softi například geografická nebo vlastnická závislost jednotlivých sítí. Čtěte také: Zapomeňte na hesla typu „12345“. Jak má dobré heslo vypadat?

Důležitá je i svoboda internetu. Podle Petra Koubského z TUESDAY Business Network jsou naprosto mylné všechny sny o tom, že internet může být svébytným prostorem. Ať děláte na internetu jakýkoli byznys, neobejdete se bez lokálních prostředníků. Ti jsou plně vystaveni dosahu lokální legislativy. Tito prostředníci se dají vždycky zmáčknout, aby legislativu dodržovali. Svoboda na internetu končí tam, kde jsou lokální prostředníci, u­vedl na přednášce Koubský.

Bohdan Vrabec, Kaspersky Distribution Manager, PCS upozornil, že s rostoucím počtem smartphonů pochopitelně roste množství škodlivých kódů nebo podvodných aplikací speciálně vyvinutých pro tato zařízení. Při­pomněl, že v loňském roce byly odhaleny první pokusy o oklamání uživatelů prostřednictvím podstrčených QR kódů.  Čtěte také: Naučte se pracovat se svou e-mailovou schránkou. Přečtěte si naše tipy

Hovořilo se i o významu čipů v dokladech. Základní funkcí čipu je ztížit možnost padělání dokladu. Ivo Rosol, ředitel vývojové divize Oksystem, odkázal na novou podobu občanských průkazů, které mohou být za příplatek vybaveny čipem. Podle Ivo Rosola ale zatím prakticky téměř vůbec nelze využívat, projekt je tak promarněnou šancí. Vydat občanský průkaz s čipem a neudělat celou infrastrukturu pro její použití je k ničemu, dodal Rosol. 

skoleni_15_4

Na řadu se dostaly i přednášky o bezpečnosti mobilních transakcí. Hlavním problémem mobilních bankovních aplikací na chytrých telefonech a tabletech je podle Petra Dvořáka z vývojářského studia Inmite dosud chybějící možnost vícefaktorové autentizace uživatele. Ne každé zařízení, na kterém taková aplikace běží, má totiž SIM kartu. Většina bankovních aplikací jde cestou povolení této funkcionality na webu v rozhraní “velkého” internet bankingu. V mobilní aplikaci se už pak spokojuje s jednofaktorovým ověřením klienta pomocí hesla. Petr Dvořák dodal, že zatím nejde o velký bezpečnostní problém. Mobilní bankovnictví není zatím až tak rozšířené, používají ho u nás řádově tisíce lidí.  Čtěte také: Buďte pány svého času! Poradíme vám, kde získat cenné minuty

Foto: www.isi­fa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).