Hlavní navigace

Trest za neprůhlednou Účtenkovku? Lidé si přestávají brát účtenky

13. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zatímco v říjnu předloňského roku si účtenky vždy nebo občas bralo 59 % lidí, nyní jde už jen o 53 %. Před startem EET přitom účtenky vyžadovalo 67 % lidí.

Vyplývá to z nezveřejněné části průzkumu, který si ministerstvo financí nechalo udělat od společnosti STEM. Server Podnikatel.cz má tuto část k dispozici.

Lidé si přestávají brát účtenky

Když se na konci loňského roku objevily pochybnosti ohledně regulérnosti účtenkové loterie, ministerstvo vše odmítalo. Jak ale ukázalo poslední slosování, podvody nejsou tak ojedinělé, jak ministerstvo tvrdilo. Samo ministerstvo totiž přiznalo, že z posledního tahu vyřadilo necelých 25 tisíc účtenek, a to kvůli tomu, že vykazují znaky podvodných tržeb. Pochybnosti ohledně regulérnosti se projevily i na zájmu o loterii, posledního tahu se zúčastnilo 327 tisíc lidí, což je nejnižší počet hráčů do startu loterie. Oproti předchozímu slosování jich ubylo 14 tisíc.

Čtěte více: Podvody u Účtenkovky ministerstvo odmítalo. Teď vyloučilo 25 tisíc účtenek

Jak navíc ukazuje průzkum, který si ministerstvo financí pravidelně nechává dělat od společnosti STEM, oproti říjnu roku 2018 se snížil podíl lidí, kteří při nákupu vždy nebo většinou vyžadují účtenku. Aktuálně jde o 53 %. V říjnu 2018 si přitom účtenky bralo 59 % lidí. V květnu 2016, tedy půl roku před startem EET, přitom účtenky vyžadovalo 67 % lidí. Po zavedení EET se však tento podíl propadl na 55 %.

Zdroj: Průzkum STEM pro ministerstvo financí

TIP na další obsah

Podívejte se na vtipné koláže týkající se DPH na čepované pivo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).