Hlavní navigace

Trh s ubytováním se srovná. Stejná pravidla budou platit i pro Airbnb

17. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o místních poplatcích. Ta nyní míří k podpisu prezidenta republiky a bude platit od 1. ledna 2020.

Novela přinese rovná pravidla pro všechny poskytovatele krátkodobého ubytování a také zajistí odpovídající příjmy pro obce a města.

Poslaneckou sněmovnou tak byly odmítnuty pozměňovací návrhy Senátu, o kterých jsme psali v článku Konec výhod ubytování přes Airbnb? Poplatky za ubytování by se měly sjednotit. Mezi návrhy patřilo například zrušení osvobození lázeňských hostů, kterým je péče plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministryně financí Aleny Schillerové by tyto návrhy ohrozily dostupnost lázeňské péče pro nejohroženější skupinu obyvatel nebo potlačily původní záměr novely, kterým podle ní rozhodně není dodatečně zdanit nájemní bydlení. 

Jeden poplatek z pobytu pro všechny

Novela tak nahrazuje nynější poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a z ubytovací kapacity jedním poplatkem z pobytu. Podléhat mu bude každý krátkodobý pobyt do 60 dnů bez ohledu na místo a účel pobytu. Tím pádem se rozšíří okruh ubytovacích zařízení, kterých se má výběr místního poplatku týkat o další prostory, jako jsou například byty, chaty, chalupy a ateliéry.

Touto úpravou jsme také vyslyšeli Asociaci hotelů a restaurací, která dlouhodobě volala po narovnání podmínek na trhu s krátkodobým ubytováním, říká dále Alena Schillerová. Asociace hotelů a restaurací dlouhodobě poukazovala na to, že provozovatelé nabízející ubytování přes digitální platformy na rozdíl od hotelů a penzionů nemusejí do koncové ceny pobytu promítnout místní poplatky za ubytování. Díky novele se tak poplatek bude nově vztahovat na poskytnutí placeného ubytování bez ohledu na to, zda je místo ubytování kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv.

Brand24

Tématu Airbnb jsme se věnovali také v článku Airbnb stále budí emoce a je zdrojem obav pro města i občany

Stejná pravidla i pro obce

Sloučením těchto poplatků do jednoho dochází k nastavení stejných podmínek i pro obce. Nový poplatek bude moci vybírat jakákoliv obec, a to bez ohledu na to, zda se jedná o lázeňské místo nebo o místo soustředěného turistického ruchu. Výši poplatku si může určit každá obec podle svých potřeb a podmínek. Jeho nejvyšší hodnota je pro rok 2020 ve výši 21 korun za den a v následujících letech až 50 Kč za den.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).