Hlavní navigace

3 roky od startu EET: Finanční správa rekapituluje. Co evidence tržeb přinesla?

29. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V neděli 1. prosince 2019 to budou tři rok, co odstartovala první vlna elektronická evidence tržeb. Jaký je její přínos pro podnikatelské prostředí?

První vlna elektronické evidence tržeb, která byla spuštěna 1. prosince 2016, se týkala sektoru stravování a pohostinství. Následně 1. března 2017 se rozšířila na segment maloobchodu a velkoobchodu. 

Třetí vlna EET bude spuštěn v příštím roce. V květnu 2020 tak evidence tržeb dopadne na zbývající sektory ekonomiky, ve kterých obchodník přijímá hotovostí tržby. Koho všeho se od května 2020 dotkne EET a jak se dá evidenci vyhnout?

Co elektronická evidence tržeb za 3 roky přinesla? 

Finanční správa rekapituluje a hodnotí tři roky e elektronickou evidencí tržeb.  A nešetří superlativy: 

  • nižší daně a jejich větší výběr, 
  • cílenější kontroly a 
  • růst mezd v pohostinství.

Jak uvádí finanční správa, v průběhu prvních tří let provozu získaly veřejné rozpočty díky EET na daních a pojistných odvodech 33 mld. Kč navíc. Po náběhu zbývajících vln se fiskální přínos ještě zvýší, v roce 2020 dosáhne 15,2 mld. Kč, v roce 2021 pak půjde o 19,2 mld. Kč.

Novinky u EET: Koho se dotknou, kdy začnou platit a má EET vůbec smysl?

skoleni_15_4

Finanční správa uvádí také čísla Českého statistického úřadu, a to o tempu růstu tržeb, v pohostinství a stravování meziročně údajně vzrostly o více než 20%. Pozitivním efektem EET je také vývoj mezd v těchto odvětvích. Podle dat ČSÚ tempo růstu průměrné hrubé mzdy v pohostinství v posledních třech letech výrazně převýšilo mzdovou dynamiku ve zbytku České republiky – průměrně mezi lety 2017–2019 je dynamika růstu mezd v tomto sektoru rychlejší o 7,4 procentních bodů. 

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Dalším přínosem jsou cílenější kontroly Finanční správy, díky kterým poctiví podnikatelé nebudou obtěžování pokutami tzv. na slepo. Po třech letech je zjevné, že díky EET došlo k výraznému zefektivnění a zacílení kontrol. Zatímco v předchozích letech byl počet daňových kontrol okolo 80 tisíc ročně, v letošním roce se počet kontrol sníží na 67 tisíc. To představuje pokles o více než 15 tisíc kontrol ročně. Díky EET jsou zároveň kontroly cílenější. Zatímco dříve byla nálezovost kontroly 22% a prohřešek byl tedy identifikován u jedné z pěti kontrol, v roce 2019 je nálezovost kontroly již 44%. Téměř každá druhá kontrola byla zamířena správně. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).