Hlavní navigace

Týkají se vás daňové úlevy, ale přesto vám přišla výzva k úhradě? Ozvěte se

22. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jestliže patříte mezi ty, kteří byli postiženi nedávným tornádem a přesto vám dorazila výzva k podání či úhradě sankce, neprodleně kontaktujte správce daně.

V souvislosti s rozhodnutím ministryně financí o prominutí daně, příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události – tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku, dochází u dotčených daňových subjektů k prominutí vyjmenovaných sankcí souvisejících s plněním daňových povinností.

Může se však stát, že v některých případech nebude mít úřad v přiměřené lhůtě k dispozici identifikace dotčených daňových subjektů (např. z důvodu pozdějšího zaslání oznámení apod.) a tedy dotčenému subjektu může být zaslána výzva ke splnění povinností nebo vyměřena sankce na skutečnosti, které jsou předmětem generálního pardonu.

Psali jsme: Podnikatelé z postižených oblastí mohou žádat o snížení všech záloh, i zpětně

Prosíme daňové subjekty, na které se vztahuje generální pardon a kterým bylo přesto zasláno některé z výše uvedených podání, aby přímo kontaktovali svého místně příslušného správce daně a tuto situaci vyřešili individuálně ve vzájemné spolupráci, apeluje finanční správa. 

Finanční správa zveřejnila nejčastější dotazy a odpovědi, informace a návod, jak mají daňoví poplatníci postupovat v konkrétních případech, pokud:

  • nestihnou odevzdat přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob
  • zaplatit daň ve lhůtě k 1. července 2021
  • mají nárok na úlevy u kontrolního hlášení
  • mají nárok na úlevy na dani z přidané hodnoty
  • mají nárok na prominutí zálohy na silniční dani

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).