Hlavní navigace

U instagramových Stories se nemusíte bát kreativity

12. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stories na Instagramu představují možnost, jak na svůj profil přidat dočasný obsah. Oproti příspěvkům jsou hravější a nabízí spoustu možností.

Pro sdílení Stories (Příběhů) stačí přejet prstem doprava z hlavní obrazovky Instagramu nebo kliknout na znak + u vlastního profilového obrázku a pustit se do tvoření.

Stories není jen video

V nabídce Stories je celkem osm módů, ze kterých si můžete vybrat. Najdete je v úplně dolní části obrazovky. Prvním z módů je Text. Ten se píše na barevné pozadí a využijete ho například jako předěl v Stories s více obrázky nebo jako úvodní fotku daného příběhu. Nejprve pomocí klávesnice napíšete zvolený text a poté můžete upravovat vzhled tohoto prvku. Na výběr jsou čtyři druhy písem a pozadí: Moderní, Neonové, Psací stroj a Tučné. Pomocí kolečka v dolní části menu můžete měnit barvy pozadí a u módu Psací stroj můžete také pracovat se zarovnáním nebo zvýrazněním daného textu. Při kliknutí na spodní ikonu fotoaparátu je možné mít jako pozadí zabarvenou průhlednou fotografii.  

Ukázka Textu ve Stories

Další v menu je Hudba, kterou můžete ke Stories přidat. Vybírat můžete z populárních hitů, podle nálady (Zábavná, Povznášející, Snová, Romantická, Smělá, Jemná, Inspirativní, Napínavá) nebo žánrů (Vánoce, Hip hop, R&B a soul, Rock, Pop, Country, Latinskoamerická, Elektronická, Jazz, Klasická, Reggae, Ambientní, Folk, Indická, Filmová). Po kliknutí na vybranou skladbu s ní můžete dále pracovat – například pomocí pravého tlačítka vybrat jen refrén nebo nějakou požadovanou část dané skladby či zvolit pro video nebo fotografii nějaký mód. Na výběr je Pulz, Závada, Vintage, Záře nebo Videorekordér. Skladbu můžete také změnit pomocí kulaté ikony s notou nacházející se vlevo. Po kliknutí na prostřední barevnou ikonku s notičkou se do Stories vloží malá ikona s názvem skladby a ocitnete se v dalším kroku před samotným sdílením, kde je možné provádět další úpravy, o kterých bude řeč dále. 

Výběr skladeb – Hudby ve Stories

Módu Živě jsme se více věnovali v článku o videu na Instagramu: Naučte se, jak vložit na Instagram video, a vzdělávejte i bavte své fanoušky. Další mód Normální slouží především k vkládání obrázků a videí. Pomocí levé spodní ikonky můžete vybrat fotografii z galerie nebo jiného místa ve vašem mobilním zařízení a dále s ní pracovat. K nahrané fotografii se automaticky přidá datum jejího pořízení – datum můžete odstranit jeho přetažením do spodní části obrazovky nebo u něj poklikem měnit barvu. S dalšími úpravami fotografie se fantazii meze nekladou – v horní části se nachází čtyři ikonky, díky kterým si můžete s daným příspěvkem takzvaně vyhrát. První z nich v podobě kulatého emotikonu nabízí veselé masky a filtry, které oživí daný příspěvek. 

Přidání masky (efektů) k fotografii ve Stories

Hranatá ikona se smajlíkem s ohnutým spodním rohem vám otevře nabídku emotikonů a samolepek, které můžete do Příběhu přidat. Kromě toho se zde nachází také Anketa, Otázky, Odpočet, Slidebar oblíbenosti nebo Místo, Zmínka, Hashtag, případně datum nebo teplota. Tyto funkce můžete používat například, když chcete využít nějaký hashtag, které jsme vysvětlovali v článku Jak na Instagramu pracovat s hashtagy a využít je ve svůj prospěch, nebo někoho označit, případně získat zpětnou vazbu a podobně. Tyto prvky zapojí vaše fanoušky a oživí příspěvky.

Ukázka výběru nálepek a prvků, které lze přidat do Stories

Ikona s tužkou slouží k ručnímu psaní nebo črtání po fotografii nebo videu. Na výběr je z různých tlouštěk, psát můžete například i zářivým perem a vybrat si z celé palety barev. Když se vám něco nepovede, můžete to snadno smazat díky ikonky tužky s gumou. 

Do fotografie lze libovolně črtat

Inspiraci na obsah Stories najdete v článku Vyprávějte na Instagramu Příběhy a ukažte sledovatelům zákulisí vašeho byznysu

Brand24

I video může být zábavné

Poslední módy se týkají právě videa. Boomerang je něco mezi gifem a videm – jedná se o krátkou sekvenci, která se ve smyčce přehrává tam a zpět. S jeho pomocí můžete například zachytit atmosféru společných fotek v pohybu nebo zdůraznit nějaký zajímavý detail. V rámci Superzoomu se obrazovka přiblíží k danému objektu (například k obličeji) a opět vytvoří krátkou a většinou vtipnou sekvenci. Zde je na výběr z funkcí přidávající efekty: Sem tam, Oheň, Ne tisíckrát ne, Překvapení, Srdce, Splín, Dramatický, TV pořad, Disko a Paparazzi. Netradiční videa natočí také Přehrávání pozpátku, kde můžete opět zvolit nějaký hravý rámeček nebo masku. Posledním módem videa je Handsfree, které umožňuje natáčení videa jediným klepnutím na prostřední ikonku, tedy bez nutnosti držení spouště celou dobu. 

Efekt ohně u Superzoomu

Pokud máte nějaké důležité Příběhy, u kterých nechcete, aby se po 24 hodinách ztratily, můžete si je uložit a mít je zveřejněné na vašem profilu. Tato funkce se nazývá Výběr z příběhů (Highlights) a budeme se jí věnovat v samostatném článku. Jak její použití vypadá, můžete vidět na příkladu profilu automobilky Škoda.

Ukázka Výběru z Příběhů na profilu Škoda

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).