Hlavní navigace

UBER bude v Česku podnikat legálně, jeho řidiči zřejmě odejdou k Taxify

8. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vláda se dohodla s alternativním dopravcem UBER. Jeho řidiči si budou muset pořídit licenci na smluvní přepravu.

Stávky pražských taxikářů mají dopad na provoz aplikace UBER v České republice. 

Provozující společnost si bude muset v České republice, kde její pobočka zajišťuje pouze marketing, zřídit živnostenské oprávnění a všichni řidiči si budou muset opatřit licenci na smluvní přepravu, a dobrovolně budou rovněž evidovat tržby. 

Řidiči UBER budou muset jít na zkoušky

Uvedl to po jednání se zástupci UBER premiér v demisi Andrej Babiš. Změny u aplikace UBER má zajistit memorandum, které by společnost měla s vládou podepsat ještě v březnu. Poté budou muset registrovaní řidiči UBER, kteří budou chtít dál s aplikací jezdit, složit zkoušky, za které je odpovědný magistrát hlavního města. Jejich požadavek byl, abychom rozšířili kapacitu, aby mohli co nejrychleji odlicencovat co největší počet řidičů, řekla po jednání České televizi primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která na jednání také byla.

Čtěte také: Vozíte lidi skrze Uber? Týká se vás dle úřadů daň z příjmů, DPH i silniční daň

Taxikářům ale dohoda s UBER nestačí. Nelicencovaní řidiči mohou totiž obratem přejít k společnosti Taxify, která se k podpisu memoranda s vládou nezavázala. Taxify svou službu provozuje z České republiky. Jsme rádi, že se státu daří s jednotlivými aktéry nacházet řešení, které je výhodné pro všechny. Také my jsme připraveni si vyslechnout, co od nás vláda očekává. Podle toho se poté budeme řídit, komentoval aktuální situaci pro server Podnikatel.cz Jan Novosad, mediální zástupce společnosti Taxify. 

skoleni_15_4

Jednání pouze s jednou společností je skandál, říká majitel taxislužby

Pražští taxikáři ale v protestech budou pokračovat. Podle majitele společnosti AAA radiotaxi Jiřího Kvasničky tady obě aplikace fungují už tři roky a po celou dobu nedodržují zákony. Že zástupci vlády jednali pouze s jednou společností a navíc bez přítomnosti zástupců taxislužeb, považuje za skandální.

Nové kolo protestů by mělo pokračovat každý všední den až do příštího pátku, ale omezí se už pouze na oblast kolem pražského magistrátu, kde vyjádří svůj nesouhlas vždy mezi 14. a 15. hodinou. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).