Hlavní navigace

exPRESS: Účel světí prostředky. Etiku teď firmy neřeší

22. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Hospodářská recese otupuje morálku firem. Velká část z nich se totiž začíná k projevům neetického chování stavět nebezpečně tolerantně. Úplatky a zkreslování hospodářských výsledků jsou prý ospravedlnitelné.

S postupující recesí značně upadá etické chování firem

Ekonomická krize se podepisuje také na morálce evropských firem. Kvůli recese se společnosti stávají tolerantnější k neetickému chování. Vyplynulo to z výsledků průzkumu o podvodech ve firmách, který mezi více než 2200 představiteli významných firem ve 22 evropských zemích provedla společnost Ernst & Young.

Průzkum ukázal, že zaměstnanci evropských společností se k projevům neetického jednání stavějí s nebezpečnou tolerantností. Je alarmující, jak velkému procentu respondentů nevadí úplatek v případě možnosti získat novou zakázku. Navíc, 13 procent evropských vrcholových manažerů považuje zkreslování hospodářských výsledků v zájmu ekonomického přežití společnosti za zcela ospravedlnitelné, říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice.

exPRESS - Koleje 01
Ekonomická recese

Blíží se už konec hospodářské krize?

Podle Mezinárodní obchodní komory (International Chamber of Commerce – ICC) a Ifo (Institute for Economic Research) zaznamenal ve druhé čtvrtině tohoto roku index hospodářského klimatu po dvou letech opět růst. Za zvýšení indexu stojí především pozitivní očekávání pro příští půl rok.

Více jak polovina firem snižuje zaměstnancům platy 

Přes polovinu firem snižuje v důsledku krize svým zaměstnancům mzdy. Vyplynulo to z ankety Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami. Celých 61 % respondentů potvrdilo, že snížilo platy pracovníkům.

Orco se v prvním kvartále propadlo do ztráty, byla horší než předpovědi analytiků

Společnost Orco se v prvním kvartále letošního roku propadla do čisté ztráty 45,7 milionů EUR. Vyplývá to z neuaditovaných výsledků, které společnost zveřejnila po středečním obchodování na burze. Z výsledků dále vyplývá, že tržby vzrostly o 16 % na 54,8 milionů eur.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Poslanecké návrhy proti lichvě se vládě nezamlouvají, do parlamentu přesto putují

Přechodná vláda Jana Fischera se vyslovila negativně k poslaneckým návrhům, které chtějí bojovat proti lichvě u spotřebitelských úvěrů.

PGRLF chce koupit dluhopisy krachující soukromé firmy, Kalousek to označuje za neskutečnou prasárnu

Exministr financí Miroslav Kalousek se ostře pustil do utajované transakce státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), který chce z peněz daňových poplatníků podpořit soukromou společnost. Vedení fondu totiž minulý týden schválilo nákup dluhopisů firmy Oleofin, která tvoří součást kontroverzní skupiny kolem ústecké Setuzy, za 300 milionů korun.

Co si myslíte o pádu vlády?

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Mzdové minimum – změny v odvodech v roce 2009

Sociální a zdravotní pojištění se odvádí z většiny příjmů, které jsou zdaněny. Neodvádí se například z odstupného nebo z náhrady škody. Pojistné se platí z 1 % pořizovací ceny vozidla, telefonů, dopravy do zaměstnání a z rozdílů mezi cenou obvyklou a cenou účetní.

KPMG: Maloobchod přichází zbytečně o zisk kvůli ztrátám zásob

Až tří procent tržeb činí manko v důsledku krádeží a poškození v případě maloobchodních firem. Řada společností se přitom domnívá, že tyto ztráty snížit nelze. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu KPMG International Global Retail Loss Prevention Survey 2009.

Brand24

Odložená daň pomůže vyřešit časové rozdíly v účetnictví

Dopady některých účetních operací přichází se zpožděním nebo předstihem. Odložená daň pomáhá vyřešit tyto časové rozdíly. Metoda odložené daně napomáhá k dodržení účetní zásady věrného a poctivého zobrazení skutečnosti v účetnictví, ale i zásady časové a věcné souvislosti.

O čerstvé absolventy škol přestávají mít firmy zájem

Čtvrtina tuzemských firem ztratila zájem o čerstvé absolventy škol. Místo nich dávají podniky raději přednost odborníkům s větší praxí. V době ekonomického propadu totiž firmy nechtějí vynakládat čas a prostředky na zaškolení čerstvých absolventů.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).