Hlavní navigace

Účetní a daňoví poradci mohou dál poskytovat své služby jen za určitých pravidel

2. 3. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktuální vládní restrikce dopadly také na účetní a daňové poradce. Svou činnost mohou nadále provozovat, musí však dodržovat daná pravidla.

Jak uvádí ministerstvo financí, došlo k odstranění výjimky pro provoz účetních a poradenských služeb v provozovně. Omezení se nicméně týká provozoven, nikoli výkonu činnosti jako takové. 

Účetní, poradenské a auditorské činnosti tak mohou být nadále vykonávány, a to i v provozovně, ale za podmínky, že nebude přítomen klient. Zakázaný není výkon činnosti v místě podnikání klienta či jinde mimo provozovnu účetního, daňového poradce či auditora a rovněž není zakázána realizace předání dokumentace a podkladů. Nicméně i pro tyto případy se obecně doporučuje maximálně využívat distanční formy předání a omezovat tak počet a intenzitu fyzických kontaktů.

Některé daňové povinnosti je možné odložit

Ministerstvo financí odložilo termíny některých daňových povinností a prominutí některých správních poplatků. Například podání přiznání k dani z nemovitých věcí je letos letos fakticky odsunuto až na 1. dubna 2021

U daně z příjmů fyzických osob navíc platí, že pokud přiznání lidé odešlou elektronicky, například prostřednictvím nového online finančního úřadu, dostanou na to ještě o jeden měsíc navíc, a to až do 3. května 2021.

Ministerstvo financí rovněž připravuje další prominutí sankcí za pozdní plnění daňových povinností. Generální pardon se bude týkat některých sankcí spojených s pozdním podáním kontrolního hlášení či pozdním podáním daňového, případně dodatečného daňového přiznání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).