Hlavní navigace

Uchazeči o práci se bojí projevit. Opusťme už zamindrákovanou ustrašenost

10. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po delší době jsem absolvoval pár pohovorů s uchazeči o práci. Většina jejich odpovědí byla ustrašená, naučená z příruček a návodů, a byl z nich cítit strach.

V Česku přitom potřebujeme zcela něco jiného. Na otevření naší země talentovaným lidem, kteří chtějí měnit svět, je pět minut po dvanácté.

Touha prosadit se nám chybí

Nedávno jsem po delší době opět viděl film Chorus Line. Věřím, že ho většina čtenářů zná. Děj je prostý – režisér Michael Douglas během jednoho dne castingu na Broadwayi vybírá tanečníky pro svou novou show. Výběr se zužuje, z původní stovky na konci zbývá 10 nebo 12 nejlepších.

Během castingu můžeme ve strhujícím tempu, stupňovaném skvělými tanečními výstupy, poznat životní příběhy tanečníků a tanečnic. Každý je jiný. Pocházejí z různých měst a každý z nich má vlastní důvody, proč chce do této show. Všichni ale mají obrovský talent a vůli dokázat světu, že jsou dobří a že něco umí, a jsou ochotni pro svůj sen obětovat téměř všechno. Mnozí už byli mnohokrát odmítnuti, ale přesto dál tvrdě pracují a znovu zkoušejí štěstí. Už jsem film viděl dříve, ale tentokrát na mě opravdu zapůsobil. Ta koncentrace talentu a píle, odvaha jít do soutěže, touha prosadit se. Amerika.

skoleni_15_4

V loňském roce jsem po delší době absolvoval několik pohovorů s kandidáty, kteří se ucházeli o místa v naší firmě. Typická situace pro český byznys, nic zvláštního. A jaký rozdíl. V drtivé většině případů jsem se od zájemců bohužel nedozvěděl, proč dělají svou práci, čeho chtějí v životě dosáhnout, co je jejich snem a co jsou pro něj připraveni obětovat. Většina odpovědí byla ustrašená, naučená z příruček a návodů, byl z nich cítit strach a obavy projevit svá přání a sny. Stížnosti na předchozí zaměstnavatele.

Potřebujeme tady v Česku, a to pokud možno co nejdříve, ty tanečníky z Chorus Line – ať už jsou od nás, od sousedů nebo z druhého konce světa. Na otevření naší země talentovaným lidem, kteří chtějí měnit svět, je pět minut po dvanácté. Přes všechno, co se nám zde nelíbí, je Česko jedním z nejlepších míst pro život a práci na světě, o tom jsem přesvědčen. Pojďme otevřít dveře talentům, opusťme zamindrákovanou ustrašenost z konkurence, pokusme se přilákat ty nejlepší a společně s nimi udělejme z našich firem broadwayská show, na která se stojí fronty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Richard Jahoda se léta věnuje mezinárodnímu zdanění, daňovému plánování a poradenství při transakcích a fúzích. Před pěti lety stál u vzniku poradenské společnosti Grinex Czech Republic, kde působí jako Managing Partner.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).