Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Účtenku u EET lze vystavit i elektronicky, zákazník s tím ale musí souhlasit od Lída Hermanová - Co jako zákazník mohu udělat pro podnikatele, když...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2020 12:21

    Lída Hermanová (neregistrovaný)

    Co jako zákazník mohu udělat pro podnikatele, když nejsem práskač, neučastním se udavačské loterie? Aby měli větší volnost neevidovat. říct, že účtenku chci elektronicky, neříkat nic, nebož ji nechci nebo že mi je to jedno(nemyslím finanční fašismus, ale proces s účtenkou) ?

  • 12. 1. 2020 17:35

    Motýl Emanuel (neregistrovaný)

    Asi nic, protože pokud vás podnikatel nezná, tak jestli má rozum, nebude věřit tomu, že účet nechcete a radši ho vystaví, protože přesně tohle zkouší kontroly občas a jedna klientka loni platila 10tis pokutu, když jí kontrola řekla že vidí, že má naspěch, tak účet nechce (měla oslavu, nechtěla otevřít ale přemluvili jí aby jím něco prodala, že hned půjdou). Klientka by samozřejmě vše zaevidovala ale prostě kvůli stovce tam lítat okolo prodeje se jí hned nechtělo a za půl hodiny zvonek a kontrola s pokutou.

    Ovšem pokud se bavíme jako dva podnikatelé, že pokud to nehodlá vůbec evidovat, tak mi to musí dát bez DPH nebo s nějakou slevou. Pokud by totiž zákazníkovi naúčtoval DPH a to pak neodvedl státu, tak je to zloděj. DPH je daň kterou na vás vybírá stát a není to zisk podnikatele který daní.

    To jestli podnikatelé odvádí daň z příjmu je mi jedno, protože většina zaměstnanců nebo lidí dělá melouchy a nedaní co se dá, ovšem jsem docela vysazený na to, pokud nějaký podnikatel lidem účtuje "fiktivně" DPH, protože to nejsou peníze které platíte podnikateli ale on je jen výběrčí tohohle nehorázného výpalného.

    Tím nikoho nenabádám aby někoho nahlásil, to bych si nedovolil ani to neudělal, jen v podstatě pokud by měl podnikatel příliš mnoho zákazníků, co by nad tímhle mávli rukou a nechtěli aby jejich DPH odvedl či ho neplatili, tak tím pak může být zvýhodněn před konkurencí a působit jím problémy, protože příjmy z DPH bude rozpouštět ve ztrátě na nižších cenách. A tohle je čistě na zákaznících, ale můžu vás uklidnit krom několika večerek, jsem se s tímhle moc nesetkal. Ale v těch večerkách, kde se jídlo dá odepsat snadno jako zkažené a tudíž dojde k vyskladnění je to docela běžná praxe hlavně u jednoho etnika, což když pak vidíte ty poměrně vysoké ceny co tam jsou, mi přijde značně amorální vůči zákazníkům. Státu je to celkem "jedno" jestli se mu ztratí měsíčně pár tisíc na DPH ale přijde mi nehorázný si těch pár tisíc brát na lidech co jsou už tak oholený jak ovce, jestli mi rozumíte. Bude to asi tím, že já jsem vychovaný tou generací podnikatelů, kde slovo platí a zákazník se neokrádá no.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).