Hlavní navigace

Úlevy na daních: Tady je velký přehled, co berňák odpustí

16. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vláda s ohledem na nařízenou karanténu schválila liberační daňový balíček. Co to znamená v praxi?

Ministerstvo financí vydalo přehled daňových úlev, které by měly pomoci všem poplatníkům překlenout nouzový stav. 

Zde je přehled základních opatření, která jsou ode dneška realizována: 

skoleni_15_4

  • Plošné prominutí pokuty za opožděné podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob a právnických osob a úroku z prodlení, a to nejdéle do 1. července 2020. Fakticky bude tedy všem daňovým poplatníkům (fyzickým osobám i podnikatelům) automaticky umožněno podat daňové přiznání k dani z příjmu a uhradit tuto daň bez jakékoliv sankce nejdéle o 3 měsíce později, a to bez nutnosti prokazovat důvody související s koronavirem. 
  • Prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně ve všech případech, kdy daňový subjekt individuálně požádá o prominutí úroku z prodlení nebo o posečkání či splátkování daně a prokáže důvody jakkoliv související s koronavirem. Typicky se může jednat o onemocnění či karanténu účetní nebo dalších klíčových zaměstnanců, jejichž absence znemožnila plnění daňové povinnosti. 
  • Plošné prominutí pokut za opožděné podání kontrolního hlášení ve výši 1 000 Kč, které vznikly mezi 1. březnem a 31. červencem 2020.
  • individuální prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení, a to pro období od 1. března do 31. července, pokud bude prokázána spojitost s koronavirem.
  • Plošné prominutí správního poplatku za podání žádosti o posečkání nebo splátkování daně, žádosti o prominutí úroku z prodlení, resp. z posečkané částky, a žádosti o prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení, a to pro žádosti podané do 31. července.
  • Od 1. května po dobu 3 měsíců prominutí sankcí u EET, ze zákona není možné odložit start třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb účinné od 1. května. Finanční a Celní správa ale bude při kontrolní činnosti od 1. května po dobu 3 měsíců postupovat s maximální tolerancí a plnit pouze poradní funkci. 

Přesné informace zveřejní web Finanční správy

Máte otázky?

Zajistěte si konkrétní odpovědi. Vyzkoušejte bezplatné diskuzní fórum na BusinessCenter.cz, kde odpovídají odborníci z řad uživatelů. Vše zdarma.

Co s EET? 

Finanční správa zároveň vyčlení infolinku pro metodické dotazy k EET. Kapacita bude uvolněna od úterý 17. března, a to na telefonním čísle: 225 092 392. Linka bude v provozu od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin. 

Jaké jsou další změny a opatření? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).