Hlavní navigace

Únor je pro zaměstnance zásadní. Na co by neměli zapomenout?

4. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Polovina února je nejzazší termín pro podpis tiskopisu Prohlášení k dani a také možnost požádat o roční zúčtování daní.

Finanční správa ČR upozorňuje zaměstnance na datum 15. února 2019. Jde o nejzazší termín, kdy mohou podepsat tiskopis Prohlášení k dani a využít možnosti požádat o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění. 

Tzv. „Růžový list papíru“ nemusíte vyplňovat ručně, použijte elektronickou formu, apeluje Finanční správa ČR na svém twitterovém profilu. 

Tiskopis Prohlášení k dani je nadále možné předkládat i činit (podepisovat) v listinné podobě, ale také v nové elektronické formě. Jestliže zaměstnavatel využívá elektronickou formu tiskopisu, musí zajistit jednoznačnou identifikaci zaměstnance (poplatníka), a to zaručeným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím interního informačního systému.

Poprvé při zúčtování daní za rok 2018 je možné využít také nový jednodílný tiskopis Žádost o roční zúčtování v papírové podobě či v elektronické formě. Možné jsou samozřejmě obě varianty, případně jejich kombinace. Zaměstnavatelé nemusí tento nový tiskopis využít. Jestliže zaměstnanec učinil prohlášení k dani formou staršího dvoudílného tiskopisu (obsahující Prohlášení k dani i Žádost o roční zúčtování), lze roční zúčtování provést zde. 

Podrobněji k tiskopisům se dočtete v článku Nové tiskopisy Prohlášení k dani a Roční zúčtování daní

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz?

Než se rozhodnete stát se statutárním orgánem obchodní korporace, důkladně zvažte veškerá pozitiva a negativa s výkonem této funkce spojená. Více v článku Odpovědnost statutárních orgánů: Jaké jsou jejich povinnosti?

Návrh skupiny poslaneckých „dobrodějů“, který by omezil soukromým webům možnost mazání příspěvků, je „flagrantním zásahem do podnikatelské svobody“. Komentář redaktora serveru Podnikatel.cz Daniela Morávka čtěte zde: Klaus ml. chce neomarxisticky omezit svobodu podnikání, řekl by sám Klaus ml.

Účetní musí už řadu let kontaktovat v případě nestandardních kroků a podezřelých obchodů svých klientů Finanční analytický úřad (FAÚ). Víme, jak je poznat. Čtěte článek Jak mohou účetní poznat rizikového klienta? Na tyto faktory si dejte pozor

Jaké jsou druhy jednotlivých nároků zaměstnance v případě úrazu nebo nemoci z povolání a jaké jsou druhy náhrad v případě úmrtí? Odpovědi najdete v článku Nároky zaměstnance z pracovního úrazu či nemoci z povolání

skoleni_15_4

Nezapomeňte, že už při platbě za leden (lhůta do 8. února) musí většina OSVČ uhradit novou výši minimální zálohy na zdravotní pojištění. Už jste změnili zálohu na zdravotní pojištění? Máte na to poslední týden

Poslanci už sice jednou adaptační zákon k GDPR schválili, senátoři však navrhli několik změn a norma se tak bude opět projednávat ve Sněmovně. Více v článku Další zpoždění, Senát adaptační zákon k GDPR vrátil. Víme, co nového přináší

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).