Hlavní navigace

Upravené podmínky pro ošetřovné končí na konci června. Jak to s ním bude dál?

25. 6. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V úterý 30. června končí možnost čerpat ošetřovné za podmínek, které byly upraveny v souvislosti s koronavirovou pandemií. Jak to s ním bude po uplynutí lhůty?

Od března, kdy nastala koronavirová pandemie, mají nárok na ošetřovné rodiče dětí mladších 13 let a je vypláceno i při péči o starší hendikepované děti navštěvující školu. Stejně tak mají nárok i lidé, kteří z důvodu uzavření zařízení některých sociálních služeb (denní stacionáře apod.) pečují o staršího hendikepovaného, který s nimi žije ve společné domácnosti.

Čtěte také: Jak si snadno zvýšit ošetřovné? Stačí jen šikovně vyplnit výkaz

Dva pečující se nyní můžou o péči střídat dle potřeby vícekrát a neomezeně. Znamená to, že např. oba rodiče se můžou střídat v tom, kdo bude chodit do práce a kdo zůstane doma s dětmi nebo hendikepovaným.

Ošetřovné je vypláceno zpětně k datu přijetí mimořádných opatření. A to až do úterý 30. června 2020, jak však upozorňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí  ČR, pak budou opět platit původní pravidla.

Čtěte také: Lze čerpat ošetřovné až do konce června i v případě, že se škola uzavře dřív?

Čerpání ošetřovného po 1. červenci 2020

Od 1. července 2020 se podmínky nároku na ošetřovné vrací do původní podoby.

Podmínky jsou následující: 

  • nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu ošetřování/péče dítěte mladšího 10 let,
  • podpůrčí doba činí nejdéle 9 kalendářních dnů, nebo 16 kalendářních dnů, jde-li o osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku,
  • výše ošetřovného činí 60 % denního vyměřovacího základu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).