Hlavní navigace

Upravili software pokladny k EET, ta odesílala zkrácené tržby. Škoda je 14 mil.

10. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jedná se o dvě ostravské firmy, které se tak dopustily porušení zákona, kdy nepřiznávaly část tržeb. Stát připravily o 14 milionů korun.

Jedná se zřejmě o první případ tohoto typu v České republice. Zástupci firem si najali počítačového experta, který jim upravil software pokladny k evidenci tržeb tak, aby odesílala zkrácené tržby. Došlo tak k daňovému uniku, a to minimálně v částce 14 milionů korun. 

Podezření na nekalé jednání se objevilo už v roce 2017, kdy finanční úřad při kontrole evidence tržeb zaznamenal porušení zákonem stanovených povinností.  

Mohlo by vás zaujmout: Novinky u EET: Koho se dotknou, kdy začnou platit a má EET vůbec smysl?

Nashromážděné podklady byly impulsem k oznámení skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu orgánům činným v trestním řízení. Obsahem tohoto oznámení, které Finanční správa ČR podala v polovině roku 2018, bylo vyslovení podezření nejen na porušování povinností dle zákona o evidenci tržeb, ale i na krácení daňových povinností. Později se potvrdilo, že došlo k úpravě software pokladního zařízení, jehož prostřednictvím byly dlouhodobě porušovány zákonné povinnosti.

Systém EET prolomen nebyl

Původně se v médiích objevovala zpráva, že ostravské firmy prolomily systém EET a byla tak ohrožena bezpečnost. Finanční správa společně s Ministerstvem financí ČR však ujišťují, že k žádnému prolomení EET nedošlo. ¨

Čtěte také: Přestali jste přijímat evidované tržby? Co je třeba s ukončením EET učinit?

Nejednalo se o žádné prolomení systému evidence tržeb, ale o prosté porušení zákona, kdy obchodník část tržeb nepřiznával. V důsledku úpravy pokladního zařízení nebyly tržby obchodníka zasílány do systému EET. Obchodník tak úmyslně mařil evidenci tržeb, uvádí ve vyjádření k případu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).