Hlavní navigace

Úroda rajčat, že neví, co s nimi. Za jakých podmínek je může před domem prodat?

8. 8. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud se urodí víc, než zahrádkář chce, je možné přebytky prodat. Jaká musí dodržovat pravidla, aby se nedostal do křížku se zákonem.

Letošní počasí je na úrodu hodně štědré. Všeho se urodilo dostatek. Zahrádkářům, kteří se ve svých záhoncích a sklenících hrabou pro zábavu, ale mnohdy mizí úsměv ze rtů. Jejich bohatou úrodu už nechce nikdo jak doma, tak ani mezi příbuznými a známými. Co takhle přebytky prodat? Má to však svá pravidla. 

Pro prodej přebytků ze zahrady není potřeba mít živnostenské oprávnění, pokud se nejedná o soustavnou činnost. Nejjednodušší formou je postavit malý provizorní stánek třeba před dům. Prodávat přebytky ze zahrádky je však možné také na trzích. 

Pozor si dejte na „soustavnost“

Za soustavné bude považováno i to, pokud se člověk se svými přebytky bude na trhu objevovat v pravidelném intervalu třeba jen jednou týdně. O tom, že je činnost provozována za účelem zisku, pak na úřadě netřeba ani diskutovat. Zároveň prodejce nesmí dbát příkazů objednavatele. Jinak by šlo o závislou činnost.

To, že je možné prodávat přebytky svých pěstitelských a chovatelských zájmů bez oprávnění, upravuje živnostenský zákon. Ve svém § 3 odstavci 3 písmenu f) říká, že živností není prodej nezpracovaných rostlinných a živočišných výrobků z vlastní drobné pěstitelské a chovatelské činnosti fyzickými osobami. A o drobných prodejcích se zmiňuje i zákon o zemědělství

Prodej přebytků se obejde bez kontrol

Nabízené přebytky ze zahrady nebude prodejci nikdo kontrolovat. K takovému prodeji není nutné ani povolení hygieniků. Neznamená to však, že by se hygienici nebo jiné kontrolní orgány nemohli na prodejce zaměřit a zkontrolovat ho. Většinou se tak děje například na udání nespokojeného zákazníka.

Čtěte také: Stánkový prodej v obchoďáku vypadá lákavě, ale pozor na záludné smlouvy

Jak je to s daňovou povinností? 

Prodej zahradních přebytků spadá do kategorie ostatních příjmů. Za příležitostný příjem je považován mimo jiné prodej ovoce a zeleniny z vlastní zahrady, prodej nasbíraných léčivých bylin a lesních plodů, ale i produktů, jako je mléko, maso, vejce nebo med. 

Brand24

Příjmy z nesoustavného prodeje je nutné zdanit v případě, že jejich výše přesáhne ve zdaňovacím období 30 000 korun. Ve svém § 10 to stanovuje zákon o daních z příjmů

Pokud příjmy z prodeje přebytků nepřesáhnou zákonem stanovený limit, nevzniká ani povinnost podat daňové přiznání. Pokud jsou příjmy vyšší, musí je prodejce uvést v přiznání k dani z příjmu podávaném finančnímu úřadu do lhůty pro podání daňového přiznání následujícího roku. Od příjmů je pak samozřejmě možné odečíst si výdaje prokazatelně vynaložené na jejich dosažení, v případě zemědělské výroby i paušálně.

Nahlédněte na sezónní trhy. Co se letos v létě objevilo a stále objevuje na pultech trhovců? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).