Hlavní navigace

Už teď víte, že nestihnete podat přiznání včas? Povinnost je možné odložit

21. 3. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejzazší termín pro odevzdání daňového přiznání se blíží. Povinnost však můžete odložit. Co je k tomu nutné udělat?

Termín, kdy by měl mít finanční úřad na stole vaše daňové přiznání, se nezadržitelně blíží. Pokud však už teď víte, že do začátku dubna nejste schopni povinnost splnit, lhůtu prodlužte. 

Pokud pro vyplnění daňového přiznání nevyužívá plátce služeb daňového poradce, je nutné přiznání dodat do pondělí 1. dubna. Termín se však netýká těch, kteří služeb daňového poradce využívají. Ti pak mají lhůtu na podání přiznání čas do pondělí 1. července. A to je právě šance pro ty, kteří nestíhají splnit svou daňovou povinnost. 

Čtěte, jak správně zaplatit daň z příjmů. Máme čísla účtů všech berňáků

Lhůtu pro podání přiznání lze prodloužit

Důvodů k odsunutí podání daňového přiznání může být hned několik. Chybí všechny doklady, které je třeba k přiznání doložit. Není zpracované účetnictví anebo poplatníkovi vychází příliš velká daňová povinnost, kterou není schopen v danou chvíli uhradit.

Odložit termín podání daňového přiznání může daňový poplatník tak, že zplnomocní daňového poradce, který za něj daňovou povinnost vyřeší. A to nejen zpracování, ale i podání daňového přiznání na finanční úřad. 

Pokud však chce poplatník daňovou povinnost odložit a využít služeb daňového poradce, má přeci jen jednu povinnost. Tuto skutečnost musí doložit na příslušný finanční úřad do pondělí 1. dubna. Stejně tak musí o skutečnosti informovat ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Zde má čas do konce dubna. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).