Hlavní navigace

Už žádné odsouvání: Zaplaťte daň, nebo vás to pak vyjde draho

10. 8. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na podání přiznání k dani a uhrazení případného nedoplatku na dani zbývá něco málo přes týden. Pokud to nestihnete, vyjde vás to draho.

Termín pro podání daňového přiznání a uhrazení daně byl kvůli koronavirové pandemii několikrát odsunut. Teď už se ale na posunutí nelze spoléhat, poslední termín pro tuto daňovou povinnost je 18. srpna. 

Sankce se budou počítat od dubna

Poplatníci by se ale určitě neměli spoléhat na benevolenci finančních úřadů. U daňového přiznání a daně z příjmů totiž platí, že pokud přiznání a doplatek nestihnete do 18. srpna podat a zaplatit, sankce se vám budou počítat už od dubna.

Psali jsme: Další odklad, daňové přiznání za rok 2019 bude stačit podat do 18. srpna

Daňové šablony ke stažení

Jestliže se s přiznáním opozdíte a podáte přiznání například až 20. srpna, zaplatíte penále za bezmála 5 měsíců. Sankce přitom činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně penále nepředepíše.

To stejné platí i u doplatků daně. Také u doplatku se už neuplatní toleranční doba, kdy se lze beztrestně opozdit. Standardně sice úroky z prodlení začínají nabíhat až pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti, den splatnosti však byl 1. dubna (a nikoli 18. srpna). Pokud tedy podáte přiznání po 1. červenci, naběhnou vám úroky z prodlení už od 8. dubna.

Čtěte také: Je možné daňové přiznání naskenovat a zaslat finančnímu úřadu e-mailem?

Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí (aktuálně tedy je 14,25 % p. a.). Úrok z prodlení se nepředepíše a podnikatel ho nemusí zaplatit, pokud souhrnná výše úroku nepřesáhne u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období nebo za jeden kalendářní rok u jednorázových daní částku 200 Kč.

Den splatnosti je dnem, kdy částka byla připsána na účet finančního úřadu, nikoli dnem, kdy částka byla odeslána. U platby složenkou (u některých bank i v případě platby přes účet) si proto musí poplatník dát rezervu, aby se částka stačila přičíst.

Psali jsme: Nemáte datovku ani uznávaný elektronický podpis? I tak lze podat přiznání online

Termíny povinností poplatníků

  • 18. srpna – daňové přiznání a doplatek daně z příjmů
  • 18. září – podání přehledu pro ČSSZ a doplatek sociálního pojištění

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz?

Osm hodin denně v práci? Ne všude to považují za nutné. Kdo pracovní dobu zkrátil, pochvaluje si benefity. Přesto to teď není klíčové téma, tím je flexibilita. 40 hodin týdně makají už jen dinosauři. Hitem jsou 4 pracovní dny

Nemilé překvapení čekalo na americké zákazníky v restauracích, u zubařů i na univerzitě. Na účtenkách našli covid příplatek. Jak zareagují čeští podnikatelé? Nový covid příplatek: Někteří čeští podnikatelé o tom uvažují

Změny zákoníku práce jsou poměrně rozsáhlé. Část z nich již účinnosti nabyla, jiné čekají na leden 2021. Připravili jsme stručný a jasný přehled. Novela zákoníku práce: Co již nabylo a co teprve nabude účinnosti?

skoleni_15_4

V Praze se nyní koná Prague Pride, jehož cílem je propojovat LGBT+ lidi. Pro jejich partnery a značky je to příležitostí, jak jim vyjádřit podporu. „Už u vás nic nekoupím!“ vyhrožují lidé na sítích firem podporující homosexuály

Na internetu kolují fotky účtenek, kdy američtí podnikatelé účtují svým zákazníkům covid příplatek. V Česku na to zapomeňte, upozorňují podnikatele Češi. Covid příplatek? V žádném případě, reagují Češi na praktiky z USA

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).