Hlavní navigace

Uzavřeli vám tábor například kvůli koronaviru? Čtěte, jak je to s ošetřovným

14. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
S prázdninami se samozřejmě pojí mnoho dětských táborů. Může se však stát, že hygiena tábor uzavře, například kvůli koronaviru.

Mají v takovém případě rodiče nárok na ošetřovné? Jednouchá odpověď, ano, mají.

Jak žádat o ošetřovné při uzavření tábora

Jestliže dojde k uzavření dětského tábora, v jehož denní či týdenní péči dítě jinak je (pobytový i příměstský tábor), z nařízení příslušného orgánu, vnikne zaměstnanci (pokud splní zbylé stanovené podmínky), který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu péče o dítě mladší 10 let, nárok na ošetřovné.

Jak upozorňuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), to samé platí v případě, pokud je dítěti nařízena karanténa a jeho pobyt na táboře by byl z tohoto důvodu ukončen či přerušen. Nárok na výplatu je pouze po stanovenou podpůrčí dobu 9 kalendářních dnů (16 kalendářních dnů u samoživitelů), nejdéle však do dne, ve kterém měl tábor skončit. Výše ošetřovného činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu, doplnila ČSSZ.

Při karanténě se žádá na tiskopise Rozhodnutí o potřebě ošetřování/péče vystaveném lékařem (hygienou). Při uzavření tábora na tiskopise Žádost o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření školského / dětského zařízení (školy), kde se do názvu školy napíše označení tábora a údaj o zřizovateli tábora.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).