Hlavní navigace

V březnu expiruje dalších 20 tisíc certifikátů EET. Víme, jak získat nový

28. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V březnu vyprší platnost dalších 20 tisíc certifikátů pro EET. Finanční správa připomíná podnikatelům, aby je včas vyměnili za nové.

Pokud platnost starého certifikátu vyprší, systém evidence tržeb přestane přijímat datové zprávy o tržbách a podnikatelům hrozí sankce.

Během března expiruje 20 tisíc certifikátů

Během února končila platnost 86 tisíců pokladních certifikátů pro zařízení EET a dalších 20 tisíc jich expiruje během března. Jde o poslední „várku“ certifikátů, které si podnikatelé vygenerovali v počátcích zavádění elektronické evidence tržeb před třemi lety. Finanční správa proto připomíná poplatníkům, aby si zkontrolovali platnost svého certifikátu a včas ho vyměnili za nový. Počty expirujících pokladních certifikátů se snižují v závislosti na tom, kolik poplatníků si již certifikát vyměnilo za nový. Finanční správa doporučuje poplatníkům, aby výměnu certifikátu neodkládali, a o nutnosti výměny je informuje prostřednictvím e-mailů a textových zpráv, doplnil Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství (GFŘ).

Po expiraci nebo zneplatnění certifikátu není možné certifikát znovu obnovit ani prodloužit. Datum ukončení platnosti certifikátu zjistí podnikatelé přímo v aplikaci EET. Po přihlášení stačí v menu zvolit odkaz Certifikáty a následně Seznam certifikátů. Na stránce se pak zobrazí informace o vydaných certifikátech, včetně data expirace. Podnikatelé také mohou využít službu upozornění na konec jeho platnosti. K tomu je nutné zadat v aplikaci EET do pole „Email pro upozornění“ kontaktní e-mailovou adresu.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Jak získat nový certifikát

Kdo zjistí, že mu certifikát brzy expiruje (např. měsíc a méně do ukončení platnosti), měl by vygenerovat certifikát nový. Nový certifikát se vygeneruje v záložce Certifikáty v aplikaci EET. Následně je nutné zvolit v horním menu odkaz Nový certifikát.

skoleni_15_4

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Jak doplňuje finanční správa na webu, generování certifikátu se skládá z několika na sebe navazujících kroků:

  1. Kliknutím na odkaz Vytvořit žádost v prohlížeči vytvoříte žádost o certifikát v prohlížeči, popř. můžete nahrát již připravený soubor s žádostí o certifikát.
  2. V kroku generování pokladního certifikátu v prohlížeči zvolte a vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu. Následně klikněte na tlačítko Potvrdit. Heslo si dobře zapamatujte, budete jej potřebovat v následujících krocích a při instalaci certifikátu do pokladního zařízení.
  3. Žádost odešlete kliknutím na tlačítko Odeslat žádost. Před odesláním žádosti můžete vložit nepovinnou poznámku, která slouží k označení pokladního certifikátu. Tento krok může být užitečný pro vaši snadnější práci s pokladními certifikáty.
  4. Kliknutím na tlačítko Vytvořit exportní soubor vytvoříte exportní soubor ke stažení.
  5. Vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu, které jste zadávali v kroku číslo 2, a klikněte na tlačítko Potvrdit.
  6. V posledním kroku je třeba exportní soubor stáhnout. Klikněte na tlačítko Stáhnout exportní soubor (přípona .p12). Výzvu internetového prohlížeče k uložení exportního souboru potvrďte kliknutím na tlačítko uložit.

Čtěte více: Platnost prvních certifikátů EET vyprší už letos. Známe postup, jak získáte nový

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).