Hlavní navigace

Názor k článku V Česku podniká přes milion OSVČ. Co s počty udělá chystaná paušální daň? od ViR - Vendula (neregistrovaná): "Jak může osvć na hlavní činnost...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 3. 2019 23:52

    ViR

    Vendula (neregistrovaná): "Jak může osvć na hlavní činnost fungovat a 10,20 let neplatit žádnou daň."

    Poměrně snadno, pokud OSVČ (a obecně kdokoli) skutečně podniká, měla nějaký majetek (nebo slušný úvěr), který vložila do podnikání a vede účetnictví nebo daňovou evidenci.

    To tajemství totiž často spočívá v odpisech. Když pro podnikání pořídíte výrobní prostředek nad určitou hodnotu (u hmotného majetku to je nyní nad 40 tis.), nemůžete jej dát rovnou do nákladů, ale jeho hodnota se odepisuje postupně.

    Pro představu - zdědíte nemovitost, opravíte ji a zkolaudujete jako penzion, podle znaleckého posudku má cenu 20 milionů, a vy ji vložíte do podnikání. A k tomu ještě koupíte za 600 tis. levný mikrobus, abyste mohla vozit hosty na výlety a penzion zásobovat. (Ten majetek už ale není "osobní", patří "podniku" a je nutno s ním podle toho zacházet.)

    Podle ZoDP zjistíte, že penzion spadá do 6. skupiny a bude se odepisovat 50 let. Mikrobus pak patří do 2. skupiny a bude se odepisovat 5 let. Zvolíte rovnoměrné odpisy (a pro zjednodušení příkladu pomineme to, že první rok jsou odpisy nižší a všechny ostatní stejné). Pak z ceny penzionu každý rok můžete dát do nákladů 1/50, tedy 400 tis. Kč a z ceny mikrobusu 1/5, tedy 120 tis. Kč, celkem tedy 520 tis. Kč, a to vedle běžných nákladů daného roku.

    Pokud tedy budete mít obrat (například) 999 tis. Kč a běžné daňově uznatelné náklady 599 tis. Kč, máte reálně k dispozici za ten rok na účtu a/nebo v pokladně 400 tis. Kč (asi 33,4 tis. měsíčně) proti kterým uplatníte odpisy 520 tis. Kč, takže jste za daný rok účetně ve ztátě 120 tis. Kč (tu si můžete případně v daších několika letech uplatnit, pro snížení zisku, pokud by vznikl).

    Což je dáno tím, že na počátku podnikání byly vynaloženy v poměru k příjmům značné výdaje ja jejich zajištění a udržení a ty se vám vlastně jen vrací (navíc, pravda, bez zhodnocení, a po inflační ztrátě). V tomto případě tedy nevznikne žádná daňová povinnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).