Hlavní navigace

V hotelu našli plno nelegálně zaměstnaných cizinců. Pracovali i na polská víza

24. 6. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pražští celníci v minulém týdnu kontrolovali nelegální zaměstnávání cizinců v jednom z luxusních hotelů téměř v centru Prahy.

Celníci provádějí podobné kontroly od doby, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie.  

Na akci, která se konala v úterý 18. června, bylo nasazeno přes 30 celníků. Jednalo se totiž o rozsáhlou kontrolu a také velký hotel. Celníci byli z taktických důvodů rozděleni do skupin a kontrolu začali během dopoledne. Při podobných kontrolních akcích se celníci mnohdy setkávají s tím, že kontrolované osoby se snaží uniknout, popř. se zamknou na šatnách či toaletách, u jedné ženy tomu tak bylo i včera, popisuje nadpraporčík Ivana Kurková, mluvčí Celního úřadu pro hlavní město Prahu.  

Celníci za celé dopoledne zkontrolovali celkem 56 cizinců ze třetích zemí a 7 cizinců z Evropské unie. Kontrolované osoby pracovaly v hotelu jako pokojské, obsluha restaurace nebo vykonávaly pomocné práce v kuchyni. U 54 osob bylo zjištěno porušení zákona o zaměstnanosti (zákon č. 435/2004 Sb.), nedoložily doklad o pracovněprávním vztahu či jinou smlouvu na místě kontroly, dále u 26 osob bylo zjištěno, že nemají pobytové povolení pro výkon práce v České republice, vyjmenovává Ivana Kurková. 

Celníci také zjistili, že někteří pracovníci ze zemí bývalého Sovětského svazu mají ve svém cestovním dokladu polské turistické vízum, které je však v žádném případě neopravňuje k vykonávání jakékoli pracovní činnosti na našem území. Porušení zákona bylo zjištěno také u zaměstnavatelů. Ti nesplnili informační povinnost, kterou mají vůči úřadu práce. 

školení květen 24 - novinky

S polskými vízy byl problém už při kontrole, o které jsme informovali v článku: Během kontroly nelegálního zaměstnávání se cizinci pokoušeli schovat. Marně

Den po kontrolní akci byli cizinci ještě lustrováni v databázi celní správy, zda se nenachází v evidenci dlužníků, a to za pokuty v dopravě nebo jiné další přestupky od jiných správních orgánů. V tomto případě nebyl zjištěn žádný prohřešek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).