Hlavní navigace

V lednu je nutné uhradit dvě platby na nemocenské. Jinak může pojistné zaniknout

3. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kvůli změně ve splatnosti pojistného v roce 2019 je OSVČ, která si nemocenské platí, povinna zaslat v lednu platby dvě. Termín první se blíží.

Hradit si nemocenské pojištění je pro osoby samostatně výdělečně činné dobrovolné. OSVČ, které si nemocenské hradí, by neměly zapomenout na poslední, tedy prosincovou, platbu za rok 2018. Se změnou ve splatnosti je však nutné uhradit v lednu i tu za leden. 

Dokdy je nutné uhradit prosincovou platbu?

Aby nemocenské pojištění nezaniklo, je třeba zaplatit pojistné minimálně ve výši 115 Kč do 21. ledna 2019

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Co se všechno změní pro podnikatele v roce 2019?

Zatímco v roce 2018 byly platby na nemocenské splatné v termínu od 1. do 20. dne následujícího měsíce, počínaje lednem 2019 se budou platit vždy v kalendářním měsíci, ke kterému se pojistné vztahuje. Platit bude možné až do posledního dne kalendářního měsíce (rozhoduje den připsání na účet u okresní správy sociálního zabezpečení). Do konce ledna pak bude hrazeno pojistné za měsíc leden 2019 již v nové minimální výši, a to 138 Kč.

Neuhrazená platba je důvodem k zániku

Důvody k zániku nemocenského pojištění definuje ust. § 13 odst. 2 zákona č. 187/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Důvodem zániku nemocenského pojištění je nezaplacení pojistného nebo placení pojistného v nesprávné výši či po zákonem stanovené lhůtě. V takovém případě dochází k zániku účasti na nemocenském pojištění prvním dnem kalendářního měsíce, za který nebylo ve stanovené lhůtě zaplaceno pojistné, nebo sice bylo zaplaceno v této lhůtě, avšak v nižší částce, než mělo být zaplaceno.

skoleni_15_4

Psali jsme: Osobě samostatně výdělečně činné zaniklo nemocenské pojištění. Kde chybovala?

Mění se výše nemocenského pojistného

Minimální pojistné na dobrovolné nemocenské pojištění se od roku 2019 zvyšuje. Od roku 2019 bude třeba platit alespoň 138 Kč. Vychází se totiž z minimálního vyměřovacího základu pro nemocenské pojištění, který se zvyšuje ze současných 5000 Kč na 6000 Kč. Změnu je třeba provést už na přelomu roku. Trvalý příkaz musí být změněn tak, aby platba nemocenského pojištění v nové výši proběhla do konce měsíce ledna.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).