Hlavní navigace

V letáku sleva, ale u pokladny jiná cena? Obchodník se dopustil nekalého jednání

20. 5. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Určitě znáte nepříjemné situace, kdy vás obchod nalákal letákem na akční ceny, zboží jste zakoupili, ale na pokladně byla cena úplně jiná. Nejprve je potřeba zjistit, jak přesně je sleva definována v samotném letáku.

Je totiž možné, že jde o slevu pouze pro registrované členy daného obchodního řetězce, a pro nezaregistrované zákazníky proto sleva neplatí. Nebo je nákup zlevněného zboží podmíněn nákupem například druhého kusu. 

Brand24

Obchodníci k takovému jednání používají jednoduché, ale zatím dobře fungující triky. Například uvedení slevy, která však ve skutečnosti slevou není, protože cena zboží byla těsně před oznámením slevy navýšena. Jedná se tak pouze o optickou slevu, která není skutečnou slevou. Může jít o případy, kdy se sleva ve skutečnosti vztahuje pouze např. k určitému dni v týdnu (měsíci), takže v jiný den se sleva neuplatní, což lze zjistit až u pokladny. Případně je sleva poskytována za splnění jiné podmínky (nákup jiného zboží, popř. platí pouze pro členy klubu dané prodejny apod.).

Sleva není sleva

Tyto praktiky, kdy slevy nejsou ve skutečnosti slevou (např. platí pouze do vyprodání určité šarže zboží), je možné dnes postihovat úpravou nekalého jednání. Je ale otázkou, kdo by toto skutečně podroboval případným soudním sporům, kde bude třeba dokazovat právě takovou praktiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).