Hlavní navigace

V Litoměřicích nyní odpustí místním živnostníkům nájem

27. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Radní města Litoměřice rozhodli, že živnostníci, kteří podnikají v prostorách patřících městu, nemusí v tuto chvíli platit nájemné.

Jedná se o odložení splatnosti nájemného, ale v tuto chvíli není ještě rozhodnuto, zda bude nájemné odpuštěno v plné výši, za jaké období a podobně. Vše bude záviset na délce trvání nouzového stavu a dalších faktorech. 

Rozhodnutí se týká zhruba dvacítky litoměřických podnikatelů, jejichž provozovna je uzavřena na základě usnesení Vlády ČR v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru. Město tak alespoň částečně uleví firmám, na které má současná situace těžký dopad.

Na podnikatele myslí také Ostrava, o které jsme psali zde: Ostrava podpoří drobné podnikatele. Odpustí jim nájem i nabídne finanční injekci 

Brand24

Rád bych touto cestou vyzval obyvatele města, aby při nakupování mířili do místních obchůdků. Velké řetězce ekonomický tlak ustojí, ale my potřebujeme podpořit naše živnostníky, dodává místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

Podobnou pomoc plánují také další města. Například v Hradci Králové plánují vytvořit speciální fond ve výši deseti milionů korun a vylaďují formy podpory. Primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek v tiskové zprávě uvádí, že může jít o formu různých příspěvků nebo dotací, snížení, odložení či odpuštění nájmů v případě, že provozovna je v městských objektech. Nyní chceme podnikatelům dát signál, že od města mohou v této těžké době očekávat pomoc a korektní přístup. Snahou je jim v této situaci ulehčit a vytvořit jim podmínky pro to, aby své provozy mohli po ukončení nouzového stavu co nejdříve obnovit, doplňuje.

Nepřehlédněte další pomoc spojenou s aktuální situací: 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).