Hlavní navigace

V příštím roce se výrazně sníží počet daňových kontrol, a to díky #EET

11. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa počítá s tím, že od roku 2016 sníží počet daňových kontrol. Soustředí se především na sofistikovanější podvody.

Počet daňových kontrol rok od roku klesá. V roce 2016 by jejich počet měl klesnout na minimum. Bude to důsledek elektronické evidence tržeb a také kontrolního hlášení. Finační správa se tak soustředí na složitější daňové podvody.

Jak už server Podnikatel.cz informoval dříve, počet kontrol ze strany Finanční správy každým rokem klesá. Například v roce 2011 proběhlo 47 472 daňových kontrol, v roce 2012 se uskutečnilo o 5 tisíc kontrol méně.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Počet daňových kontrol se sníží. 

Co se týká kontrol v jednotlivých krajích, nejvíce jich proběhlo v Jihomoravském kraji, naopak nejméně kontrol provedli úředníci v Karlovarském kraji. U poměru kontrol vůči právnickým osobám a podnikajícím osobám jednoznačně “vítězí” Praha. Právě v hlavním městě je pravděpodobnost kontroly nejmenší. Zde přijde kontrola v poměru jednou za 114 let.

Čtěte také: V Praze k vám přijde daňová kontrola jednou za 114 let. Čím ji přivoláte?

Nyní by počet kontrol měl klesnou zhruba na čtvrtinu: V tu chvíli očekáváme, že doopravdy velké množství, dejme tomu tři čtvrtiny daňových subjektů, budou naprosto prokontrolovány systémem elektronické evidence tržeb a kontrolním hlášením a my se budeme moci věnovat těm nejtvrdším daňovým podvodům, na které prostě potřebujeme mít kapacitu, řekl serveru Podnikatel.cz ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Už jeho předchůdce Jiří Žežulka, který byl pověřený vedením Finanční správy do příchodu Janečka, tvrdil, že náhodné kontroly daňových subjektů nemají moc smysl: U OSVČ jsou náhodné kontroly neefektivní a mají jen smysl tam, kde máme nějaké informace dopředu. Udělali jsme například akci, při které jsme se zaměřili na pojišťovací agenty a zprostředkovatele finančních služeb. Věděli jsme, jaké mají provize a dali jsme jim dopředu echo, aby vše napravili a čekali jsme, co se stane. Většina z nich podala dodatečné daňové přiznání a zbytek, který nic neučinil, jsme zkontrolovali, řekl v již publikovaném rozhovoru pro server Podnikatel.cz Žežulka.

Čtěte také: Náhodné daňové kontroly OSVČ nemají smysl, přiznává šéf Finanční správy ČR

Brand24

Janeček pak také upřesnil, že kontroly Finanční správu navíc velmi časově zaměstnávají: Zejména si však uvědomte, že dneska, když kontrolujeme daňové subjekty a někdo si krátí tržbu za 150 padesát tisíc korun, což v součtech, když to vynásobíte počtem subjektů, jsou až astronomické částky. Ta péče, kterou musí Finanční správa kontrole věnovat, je velice náročná a nejsme to schopni pokrýt. Takže v tu chvíli, kdy bude fungovat systém elektronické evidence tržeb, tento problém odpadá a my se budeme moci soustředit na sofistikovanější daňové podvody a tato poměrně jednoduchá forma daňového úniku bude technicky vyřešena, říká Janeček.

Finanční správa si díky novému systému, který by měl začít platit od února příštího roku, mnoho věcí také zautomatizuje. Vzdáleně si například zkontroluje to, jestli na bankovní účty, které podnikatelé používají k podnikání, přicházejí vykázané tržby. Stranu nákladovou pak zkontroluje pomocí kontrolního hlášení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).