Hlavní navigace

V Účtenkovce se změní výhry, bude jich více za nižší částky

15. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kromě omezení 500 účtenek na jednoho hráče měsíčně přišlo ministerstvo financí i s dalšími novinkami v Účtenkovce. Především se změní struktura výher.

Sníží se počet výher za 20 tisíc a za tisíc korun, naopak se zvýší množství nejnižších stokorunových cen, a to ze stávajících 20 tisíc na 30 tisíc. Ministerstvo si navíc vyhradilo možnost uspořádat i mimořádné slosování o speciální výhry.

Ubudou hodnotnější ceny, přibudou za 100 Kč

Už před více než týdnem ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že od prosincového slosování Účtenkovky bude platit, že jeden hráč bude moct registrovat maximálně 500 účtenek měsíčně. Důvodem změn byly rostoucí pochybnosti, zda někteří lidé neobchází její pravidla. Ze statistik totiž vyplývá, že například v srpnu registroval nejaktivnější hráč 11 128 účtenek, což by teoreticky znamenalo jít denně do 370 obchodů a v každém si něco koupit. Dnes ministerstvo oznámilo, že změní i strukturu cen.

Počet výher, které jsou v Účtenkovce každý měsíc rozdělovány, vzroste z 21 025 na 30 215, tedy o třetinu. Přibude 10 tisíc stokorunových odměn (na celkových 30 tisíc) a naopak se sníží počet cen v hodnotě 20 tisíc korun (z 20 na 10) a 1000 korun (z 1000 na 200). Celkový objem výher tak zůstane nezměněn. Ministerstvo si ovšem nově vyhradilo možnost uspořádat i mimořádné slosování o speciální výhry, pokud se tak rozhodne, a to například o ceny z prostředků za dosud nakumulované nevyzvednuté výhry.

Od dnešního slosování se pak hraje o nový automobil Ford Focus Trend EcoBoost v provedení kombi, který pro nadcházejících 6 měsíců vystřídá dosavadní model Toyota Auris Touring Sports.

Minimální hodnota účtenky nebude

Ministerstvo naopak odmítá stanovit spodní hranici hodnoty účtenky, jako je například na Slovensku. Podle ministerstva totiž existují legitimní obchodní modely, které mohou generovat účtenky v hodnotě nižší než 1 Kč. Typicky v případě obchodního zastoupení neevidujícího poplatníka poplatníkem tržby již evidujícím (v souvislosti s tím, že dosud nenaběhla zbývající fáze elektronické evidence tržeb) nebo při vracení lahví a podobně. Vylučovat tyto tržby by nepředstavovalo systémové řešení, ale ústupek případným podvodníkům, na které však Finanční správa ČR má dostatečné nástroje již nyní, doplnil Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

Brand24

Účtenkovka zatím stála 172 milionů korun

Účtenková loterie funguje od 1. října 2017 a dnes proběhlo její 25 slosování. Během dvou let provozu bylo do Účtenkovky registrováno téměř 400 milionů účtenek. Navzdory tomu, že si ministerstvo loterii pochvaluje, zájem o ni dlouhodobě klesá a počet hráčů se oproti prvním tahům výrazně snížil. Například posledního slosování se zúčastnilo 339 470 lidí, což je v porovnání s rekordním druhým tahem o 140 tisíc lidí méně. Jak spočítal server Podnikatel.cz, za dva roky provozu vyšla Účtenkovka české daňové poplatníky na více než 172 milionů Kč.

Čtěte více: Účtenkovka funguje 2 roky, daňové poplatníky zatím stála 172 milionů korun

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).