Hlavní navigace

Vánoční trhy 2020? O výzdobu ani svařák lidé nepřijdou

23. 11. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Trhy v osvětlených městech patří k adventu a jsou velmi oblíbené. Jak to s nimi bude letos? Jak se na ně města připravují?

V současné době není jasné, jaká opatření budou platit za několik dní. S touto situací se potýkají města, která hledají alternativy, jak uspořádat vánoční trhy a přinést do jejich center předvánoční atmosféru. V některých z nich už stojí vánoční stromy a pečlivě pracují také na programu, který se v některých případech uskuteční v online prostoru.

Velká města trhy zrušila

Neuskuteční se největší Vánoční trhy v České republice na Staroměstském a Václavském náměstí. Jak jsme psali, vánoční atmosféru bude navozovat pouze strom na Staroměstském náměstí. Pokud teď budeme dodržovat veškerá bezpečnostní pravidla a podaří se nám tak zastavit šíření epidemie, věřím, že se na klasické vánoční trhy budeme moct těšit opět příští rok, říká náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček. Ani v Brně letos nebudou tradiční adventní trhy, na které jsou lidé zvyklí. Určitě nepočítáme se stánky s občerstvením a nebude probíhat kulturní program na pódiích. Stejně tak letos neproběhne hromadné slavnostní rozsvěcení vánočních stromů. Stromy se rozsvítí 27. listopadu a uvidíme, co dalšího nám vládní opatření dovolí, prozradila Kateřina Dobešová, vedoucí oddělení vnějších vztahů z Úřadu městské části města Brna, Brno-střed. 

Stejně tak nemohou návštěvníkům slíbit ani provoz vyhlídkového kola, které nyní jeho provozovatel staví na vlastní náklady. Pokud by mohly být otevřeny restaurace, povolili bychom jim zimní restaurační zahrádky. Ty by návštěvníkům centra města částečně nahradily oblíbené postávání s teplými nápoji na náměstích a provozovatelům snad alespoň trochu zvýšily tržby, dodává dále Kateřina Dobešová. Podobně jsou na tom ve Znojmě, kde trhy zrušili, ale s podnikateli připravují mapku voňavých okének, kterou plánují zveřejnit na webu Znojemské Besedy a na Facebooku. Restaurace a kavárny v centru města tak budou určitě příjemnou alternativou, kde vám tyto voňavé nápoje nebo něco k zakousnutí připraví, doplňuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. 

Někteří vyčkávají

V Chebu nyní bedlivě sledují vládní opatření a očekávají nějaká rozvolňování. Město prostřednictvím městské společnosti Chetes staví vánoční tržiště tak, jak je zvykem. Dále je zde postavena zvonička s kalendářem, stánky, na náměstí je vztyčen vánoční strom, jako zátarasy slouží květináče s malými stromečky a postavenou mají také podestu pod kluziště a připravují i stavbu ruského kola. Zatím se Cheb nachází dle PSA ve 4. stupni, což znamená 6 osob na ledě, ve skupinách atd., tudíž zatím nejsme schopni říci, zda se bude bruslit nebo zda budou prodejci prodávat zboží v připravovaných stáncích, popisuje situaci Simona Liptáková, tisková mluvčí z odboru kanceláře starosty města Cheb.

Program Libereckého adventu v podobě hudebních vystoupení a doprovodného programu k vánoční tržnici na náměstí mají připraven už od léta a nyní čekají, jak to dopadne s nouzovým stavem a jaká budou platit opatření. Před časem také sestavili několik variant možných podob celého Libereckého adventu Tržnice obvykle mívá kolem 40 stánků. S prodejci komunikujeme a jejich zájem zatím trvá, podotkla Jana Kodymová, tisková mluvčí statutárního města Liberec. Manažer trhu Ondřej Červinka dodává, že za současných podmínek jsou podle něj trhy nerealizovatelné, především proto, že neumožňují konzumaci ani prodej jiných než potravinářských výrobků a vlastních výpěstků.

V Ostravě vánoční trhy považují za tradiční součást adventu a dělají vše proto, aby se mohly, byť v omezené míře, uskutečnit. S ohledem na všechny okolnosti týkající se nouzového stavu neví, jaká bude situace s omezeními v prosinci. Trhy budou bez kulturního programu a omezují také počet prodejních míst o polovinu na 23 stánků. Ty by měly být otevřeny každý den od 12:00 do 18:00 hodin.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Online stromeček

Vyčkávají také v Karlových Varech, kde zatím připravují „vánoční atmosféru“, adventní osvětlení ulic, vánoční strom a podobně. Jeho rozsvícení připravují ne tradičně jako akci pro rodiny s dětmi s doprovodným programem, ale online. Zájemci budou moci sledovat rozsvícení na sociálních sítích, ale shromáždění se konat nebude, ve chvíli virtuálního rozsvěcení na místě nikdo nebude, bude předtočené, upřesňuje Jan Kopál, tiskový mluvčí z Magistrátu města Karlovy Vary.

V Liberci trhy vždy začínaly týden po rozsvícení vánočního stromu, které tradičně k radnici lákalo tisíce lidí. Letos to bude kvůli pandemii bez diváků a lidé ho budou mít možnost sledovat jen online na internetu. Na ochozu liberecké radnice proběhne hudební program, který bude streamovaný, a samozřejmě tradiční projev primátora a hejtmana a požehnání arciděkana a na konci slavnostně rozsvítíme vánoční strom, popisuje Jana Kodymová. Celá akce je navíc pojata jako benefiční, kdy mohou lidé online přenos sledovat zdarma, ale mají také možnost si koupit e-vstupenku a přispět tak na provoz Hospice Svaté Zdislavy v Liberci a udělat tak na začátku adventu dobrou věc.

Vánoční strom - Douglaska tisolistá na libereckém náměstí
Autor: statutární město Liberec

Instalace vánočního stromu – Douglasky tisolistá na libereckém náměstí

Ve Znojmě se rozhodli lidem zpříjemnit čas strávený s rodinou doma a připravili online program s názvem Vánoce doma. Ten představí koncerty ve spolupráci s Českým rozhlasem Brno, Jájiny dílničky nebo různé tipy na vánoční pečení a vyrábění. V rámci tohoto programu také připravili balicí papír s vánočními symboly a typickými stavbami Znojma, který bude zdarma k dostání v otevřených okénkách kaváren a restaurací v centru města a u informačního centra na Obrokové. Místní, ale i ostatní návštěvníci si tak kousek Znojemského adventu odnesou domů. V těchto časech obvykle rozdáváme dárky v podobě dětských vystoupení, koncertů na náměstí a dalšího programu. Toto je jeden z mála kroků, jak můžeme sváteční čas zpříjemnit, popisuje František Koudela.

O výzdobu lidé nepřijdou

Vánoční výzdobu koronavirus nijak neovlivnil a města na ní v těchto dnech pracují. Například v Liberci zdobí ulice a centrum města v barvách takzvaného teplého světla, tedy žlutobílé. V Karlových Varech se turisté mohou těšit na slavnostní osvětlení ulic ve městě, a především centrální pěší zóny mezi hotelem Thermal a Divadelním náměstím. V Brně na Zelném trhu a náměstí Svobody budou vánoční stromy a další výzdoba, na Dominikánském náměstí bude stát originální vyřezávaný betlém v životní velikosti od pana Halouzky a na Moravském náměstí v parku už se staví vyhlídkové kolo, prozrazuje Kateřina Dobešová. 

V obvodu Ostravy už začala instalace vánoční výzdoby, která bude rozmístěna nejen v obvyklých lokalitách širšího centra, ale také na hlavním nádraží Českých drah okolo náměstí Sv. Čecha v Přívoze. Na Masarykově náměstí a na nám. Sv. Čecha se již v těchto dnech připravují instalace vánočních stromů a vstup mezi stánky ohraničí světelné brány. Vánoční strom na Masarykově náměstí bude ozdoben tzv. diamantovým podsvícením – stovkami drobných bílých světýlek a na větvích budou viset sněhové vločky, které budou měnit barvu v odstínech bílé a zlatobílé, popisuje Hana Mainušová, tisková mluvčí Úřadu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

skoleni_15_4

Největším symbolem adventního času ve Znojmě jsou nazdobené stromy na Masarykově a Horním náměstí. Nové vánoční osvětlení dostane ulice Hradní, která vede k nejhezčím výhledům u rotundy sv. Kateřiny. Světelné řetězy dostane budova pivovaru, Enotéky i Expozice pivovarnictví a také samotná vstupní brána. Stejnou výzdobu budete moci vidět i na Václavském náměstí. Chybět nebude brána se jmelím u Enotéky, fotostěna s obrazem Josefa Lady a tradiční ohrada s ovečkami, která se letos přesune na Masarykovo náměstí, doplňuje starosta Znojma Jan Grois.

Podívejte se, jak vypadaly vánoční trhy v Brně: 

Ztráty se teprve ukážou

Hana Mainušová sdělila, že ztráty, v případě úplného zrušení vánočních trhů by sčítali až po uzavření účetnictví z letošního roku. Podobně v Brně budou přesné vyčíslení znát až po Vánocích, ale Kateřina Dobešová prozradila, že jsou už nyní v řádu milionů korun. Podle Simony Liptákové se jedná o ztráty především pro prodejce na trzích. Jan Kopál vyjmenovává, že ztráty nebudou příliš závažné, protože něco stojí instalace a odvoz stánků, připojení na elektřinu, něco stojí zvýšený úklid a svoz odpadu, něco stojí doprovodný program. Nájemné ze stánků tak obvykle nepokryje celé náklady. Pokud se opravdu konat nebudou, bude to spíše psychologická ztráta, že si prostě neužijeme tradiční předvánoční atmosféry. Bude to spíš smutné, než že by na tom město nějak prodělalo, uzavírá.

Kde plánujete nakoupit nejvíce vánočních dárků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).