Hlavní navigace

Vánoční trhy letos budou. Tady je přehled, na co se těšit

16. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Advent se blíží a mnohá města v těchto dnech aktivně pracují na vánočních trzích. S čím se musejí organizátoři potýkat?

V loňském roce se například v Praze klasické vánoční trhy ve své obvyklé podobě kvůli situaci spojené s koronavirem nekonaly a vánoční atmosféru připomínal pouze strom na Staroměstském náměstí. Letos je situace lepší, ale nejistota stále převládá.

Co se dozvíte v článku
  1. O trhy lidé nepřijdou
  2. Návštěvníky čeká mnoho novinek
  3. Shánění stánkařů není jednoduché
  4. Připomeňte si pražské vánoční trhy v roce 2019:
  5. S opatřeními je třeba počítat

O trhy lidé nepřijdou

Jak serveru Podnikatel.cz potvrdila Hana Tietze, tisková mluvčí společnosti Taiko organizující největší vánoční trhy v ČR, letos budou vánoční trhy jen na Staroměstském náměstí a menší na náměstí Republiky a vše je zatím v přípravě. Speciální bude podle ní letos především to, když se trhy opravdu uskuteční. Brněnské Vánoce se letos také uskuteční, a to v termínu 26. listopadu až 23. prosince, klasicky na několika místech v centru Brna. Na náměstí Svobody bude vánoční strom, na Dominikánském náměstí Halouzkův dřevěný betlém, městem bude projíždět vánoční šalina a návštěvníci nepřijdou také o spoustu stánků s výrobky i jídlem a pitím.

Od 19. listopadu do 23. prosince se budou oblíbené vánoční trhy konat v Olomouci, kde se už v neděli 21. listopadu rozsvítí strom umístěný klasicky na Horním náměstí. V tento den strom také dostane jméno. V Olomouci pojmenovávají vánoční stromy od roku 2006, dostávají mnoho návrhů od dětí z mateřských i základních škol. Autory vítězného návrhu samozřejmě čeká malá odměna a společně s námi můžou z pódia strom rozsvítit. Loni nám tuto krásnou akci znemožnil nouzový stav, ale letos by snad mohlo rozsvícení stromu a zahájení trhů proběhnout bez výraznějších omezení, říká náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Ostravské Vánoce letos proběhnou v termínu 26. 11. 2021 až 2. 1. 2022. V občanském sdružení Kunovjan pořádají jarmarky v Uherském Hradišti 15 let a od roku 2020 je pak pořadatelem jarmarků Klub kultury v Uherském Hradišti. Naše jarmarky jsou zaměřeny na tradiční lidové výrobce a tradiční gastro Slovácka. My jsme v roce 2020 i v roce 2021 jarmark připravili, doplňuje jednatel sdružení Libor Habarta.

Návštěvníky čeká mnoho novinek

Ostravské Vánoce letos budou mít novou podobu a rozšíří se na více míst, konkrétně například na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Po šesti letech bude centrum města zdobit živý strom a naplánováno je také několik kulturních akcí, jako je koncert skupiny Buty nebo Nebe. Podle primátora statutárního města Ostrava Tomáše Macury je jejich cílem propojit vánoční aktivity v centru města s programovou nabídkou dalších městských kulturních a jiných organizací. V rámci dramaturgie se soustředíme na to, aby se návštěvníci Vánoc v Ostravě prošli od nově zapojeného nám. Dr. Edvarda Beneše až po Prokešovo náměstí naprosto přirozeně a aby je i dosud známá místa v adventním čase něčím příjemně překvapila, doplňuje náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová.

V Praze je za nové možné považovat zakomponování Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí do prostoru tržiště a zatím se neví o další výrazné novince, ale vše se teprve připravuje a bude oznámeno. V Uherském Hradišti začali v roce 2018 budovat dřevěný betlém, který každoročně rozšiřují. V letošním roce o Tři krále. Jsou hrdí také na slámový betlém, který vyrobila paní Pavlicová z Tvarožné Lhoty. Novinkou bude Dopis pro Ježíška. Návštěvníci jarmarku píšou nekonečný dopis, který budeme posílat Ježíškovi, prozradil Libor Habarta.

Olomoucké vánoční trhy by měly letos mít ještě tradičnější pojetí, což zajistí například hrazení u památek a toalety vytvořené ze dřeva. Další novinkou je zvonička s vyhlídkou v podobě speciálního stánku, na jehož střechu se bude dát vystoupat. Pokud to situace dovolí, jsou v plánu také tradiční kulinářské večery na pódiu a víkendová grilování. Mezi méně populární změny patří zrušení kluziště na Dolním náměstí, za kterým podle Markéty Záleské stojí jak mnohaleté debaty o ochraně památek na tomto náměstí, tak časté stížnosti veřejnosti. Chtěli bychom, aby v budoucnu našlo své místo kluziště jinde. To pořadatelé prověřují a jsem si jistá, že řešení najdou a v příštím roce se nám oblíbené bruslení pod širým nebem vrátí, doplnila dále.

Shánění stánkařů není jednoduché

Olomoucká náměstí zaplní jak stánky s tradičními gastronomickými specialitami, tak s dárkovými předměty, řemeslnými výrobky i typickým vánočním sortimentem. Vybrali jsme takové prodejce, jejichž zboží se hodí k předvánočnímu období, a stejný přístup máme i k produkci na pódiu, která bude také převážně vánoční, upřesnil organizátor Petr Ilgner. Libor Habarta uvádí, že se jim výrobců letos přihlásilo mnohem víc, než mohou přijmout a po pečlivém výběru a domluvě s prodejci jich bude na jarmarku kolem 120 s tím, že převážná část jsou tradiční výrobci košíků, keramiky, produktů ze skla, dřeva, kůže nebo šustí. Tito prodejci jsou velmi rádi za každý den jarmarku, pro některé je to hlavní příjem. Pro řadu prodejců dnešní situace byla tak těžká, že museli ukončit svoji činnost, hlavně starší prodejci, popisuje. 

Brand24

V Praze prodejci nabídnou především vánoční zboží a oblíbené jsou například české foukané koule, ozdobičky ze slámy a šustí, ručně tkané dečky a háčkované ozdobičky z Moravy nebo perličkové vánoční ozdobičky z foukaných skleněných perlí z dílny v Jizerských horách. I práce na tomto pokračují, není to samozřejmě jednoduché, vánoční trhy byly naposledy v roce 2019, nicméně věříme, že vše klapne, dodává Hana Tietze.

Připomeňte si pražské vánoční trhy v roce 2019:

S opatřeními je třeba počítat

Denně přicházejí nová hygienická nařízení. Ve společnosti Taiko je pečlivě studují a zapracovávají do projektu trhů s tím, že kompletní informaci teprve představí. Také podle Libora Habarta je pořádání jarmarků v období koronaviru velmi obtížné, a to jak pro prodejce, tak pro organizátory. Některá nařízení jsou velmi špatná a dát je do provozu a chodu jarmarku je někdy nemožné. Řada organizátorů jarmarku proto raději jarmarky nepořádá, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).