Hlavní navigace

Ve výpovědní době máte právo na volno pro hledání nové práce

17. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Jste ve výpovědní době a potřebujete volno na hledání nového místa? Řekněte si o něj, máte na to nárok. Za určitých podmínek bude toto volno i placené.

Zaměstnanci ve výpovědní době mají právo na pracovní volno pro hledání nového místa. Řada z nich o tomto ustanovení zákoníku práce (§ 199) ale neví a často tak šidí sama sebe. Pracovníci se tak ve výpovědi připravují nejen o čas, ale v určitých případech i o peníze. Volno určené k hledání nového zaměstnání je zákonem vnímáno jako jiná důležitá osobní překážka v práci. Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci stanovuje prováděcí právní předpis – nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

Nárok na pracovní volno neplacené

Zaměstnanci, který je ve výpovědní době, náleží pracovní volno za účelem hledání nového zaměstnání v rozsahu jednoho půldne v týdnu, a to po dobu, která odpovídá stanovené výpovědní lhůtě. Toto volno je zpravidla neplacené. Zaměstnanci, který toto pracovní volno čerpá v době platné výpovědi, tedy nenáleží náhrada mzdy nebo platu. Na pracovní volno za účelem hledání nového zaměstnání je nárok vždy. Nerozhoduje, zda se jedná o pracovní poměr sjednaný na dobu určitou nebo neurčitou, ani to, zda byl ukončen ze strany zaměstnance, zaměstnavatele nebo dohodou.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Právo na volno pro hledání nového místa v průběhu výpovědní doby stanovuje zákoník práce.

Nárok na pracovní volno s finanční náhradou

V případě, že pracovní poměr končí výpovědí, kterou dal zaměstnavatel, má zaměstnanec právo nárokovat náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. A to z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce. To stejné platí v případě dohody. Tedy za podmínky, že jde o ukončení pracovního poměru například z organizačních důvodů, v případě, že zaměstnanci jeho zdravotní stav či nemoc dále nedovolují vykonávat dosavadní pozici, nebo třeba při stěhování firmy. I v případě pracovního volna s finanční náhradou platí stejný rozsah zákonem stanoveného volna, tedy jeden půlden na každý týden výpovědní doby.

skoleni_15_4

Když polovina dne nestačí

Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat. A to po celou délku trvání výpovědní doby. V případě jejího trvání po dobu dvou měsíců má tedy zaměstnanec nárok na čtyři a půl dne volna. Je proto možné si tyto dny vybrat naráz nebo si vzít volno jen na den či dva podle aktuální potřeby. Zvlášť u několikakolových pohovorů či v případě, že se člověk o pracovní místo uchází ve vzdálenější lokalitě, by totiž půlden byl k ničemu. Je také dobré spojovat pracovní volno s dosud nevybranou dovolenou.

Zaměstnavatel je povinen pracovní volno pro hledání nového zaměstnání poskytnout. Je ale dobré připomenout, že v tomto případě platí obecná zásada § 206 odst. 1 a 2 zákoníku práce, že zaměstnanec musí o poskytnutí volna včas požádat. Měl by také být schopen prokázat, že toho pracovní volno čerpal jen za účelem hledání nového zaměstnání. Zaměstnavatel má totiž právo požadovat doklad od zaměstnavatele nebo jeho personalisty, kde se zaměstnanec ve výpovědi o místo ucházel.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).