Hlavní navigace

Velká kontrola berňáku. V hledáčku měl provozovatele ubytoven

29. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Finanční správa provedla celostátní kontrolu provozovatelů ubytoven a doměřila jim daň. Byla v milionech korun.

Kontrolní akce trvala finanční správě rok a půl. Za tu dobu zkontrolovala více než 4 tisíce subjektů.

Doměřená daň za 27 milionů korun

Zaměřila se především na provozovatele ubytoven a bytů, kteří kteří tyto prostory pronajímají zejména příjemcům sociálních dávek na bydlení. Výsledkem je doměření daně z příjmů ve výši 27,2 milionů korun a snížení daňové ztráty o 11,2 milionů korun.

Aby měla finanční správa přehled o všech vstupních informací ke kontrole, vyžádala si součinnost Ministerstva práce a sociální věcí ČR a také Úřadu práce. 

Šlo zejména o částky vyplacených dávek a identitu pronajímatele. Tyto informace byly dále doplněny o údaje z databáze katastru nemovitostí a registru daňových subjektů, upřesnila Petra Petlachová, mluvčí finanční správy. 

Čtěte také: 5 úřadů, na jejichž kontrolu se podnikatelé mohou nejčastěji „těšit“

Kontroly podnikatelů můžou být zcela náhodné

Při daňové kontrole finanční úřad zjišťuje nebo prověřuje daňový základ nebo další okolnosti ovlivňující stanovenou daň. Kontroloři se mohou na podnikatele zaměřit na základě předchozích poznatků, ze kterých bylo evidentní, že neplnil řádně svou daňovou povinnost, ale cíl kontroly může být také náhodný.

Finanční správa je oprávněna provést daňovou kontrolu i namátkově, bez předchozích konkrétních pochybností (to už v roce 2011 potvrdil i Ústavní soud), doplnila mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

skoleni_15_4

Do hledáčku kontrolorů z finanční správy se může dostat také podnikatel, který svou podnikatelskou činnost ukončil. Finanční správa může vyhledávat daňové subjekty a zjišťovat plnění jejich povinností, tj. i když osoba žádnou činnost nevykonává. Pak se ale (zpravidla) nejedná o daňovou kontrolu. Tuto vyhledávací činnost (tj. nikoli daňovou kontrolu) lze vykonávat i bez součinnosti s daňovými subjekty, uzavřela Petlachová.

Čtěte také: Kontroly z berňáku mohou probíhat také namátkově, dokonce i bez ohlášení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).