Hlavní navigace

Velkoobchody budou moct o svátcích otevřít, schválili poslanci

8. 3. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zákaz prodeje o vybraných svátcích by se již brzy neměl týkat velkoobchodů. Pro maloobchody se zatím nic nemění.

Příslušnou novelu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, která ze zákona vyjímá velkoobchody, dnes schválila Poslanecká sněmovna. Návrh nyní míří do Senátu.

Velkoobchodů se již zákaz prodeje týkat nemá

Poslanci dnes odsouhlasili novelu zákona z pera poslanců hnutí ANO a ODS, podle které se zákaz prodejní doby už nebude týkat velkoobchodů. Podle autorů novely se provozovatelé obchodů u velkoobchodníků zásobují zbožím, zejména rychle se kazícím potravinářským zbožím, o státních svátcích, neboť nemají za běžného provozu čas toto zboží nakupovat, a to i vzhledem k tomu, že tyto maloobchody jsou mnohdy rodinnými podniky bez kmenových zaměstnanců. Stávající právní úprava tento problém nijak neřeší, v důsledku čehož je ohroženo zásobování uvedených maloobchodů čerstvými potravinami nebo rychle se kazícím potravinářským zbožím, a to zvláště za situace, kdy stávající právní úprava omezuje prodejní dobu velkoobchodů na Štědrý den a zcela ji zakazuje ve dnech 25. a 26. prosince, píše se v důvodové zprávě k zákonu.

Sněmovnou naopak neprošly pozměňovací návrhy, a to jak na zrušení celého zákona, tak na rozšíření zákazu na všechny svátky. Schválená novela nyní poputuje do Senátu. Pokud ji senátoři schválí a podepíše ji prezident, nabude účinnosti patnáctý den po vyhlášení, teoreticky by se tak mohlo stát během letošního května.

skoleni_15_4

Čtěte také: Vědecky ověřeno, zákon o prodejní době v obchodech zatemňuje mozek 

Kdy musí mít obchodníci zavřeno

Aktuálně platí, že jak maloobchodníci, tak velkoobchodníci nesmí mít otevřeno na Nový rok, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den lze mít otevřeno jen do 12:00. Zákon se navíc netýká všech obchodníků. Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).