Hlavní navigace

Většina vietnamských obchodníků EET účtenky vydává, ukázal průzkum

9. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Většina obchodníků, a to jak českých, tak vietnamských, účtenky v rámci EET vydává. Ukázal to Mystery shopping pro Asociaci tradičního českého obchodu.

Ve vietnamských obchodech vydalo fiskalizovanou účtenku 81 % prodejců, v českých dokonce 87 % prodejců. Mystery shopping uskutečnila v listopadu 2017 po zavedení účtenkové loterie společnost Nielsen ČR. Navštíven byl vzorek 307 českých a 307 vietnamských obchodů.

Čtěte také: Kontroly #EET nejsou laxní, jen se v plné nahotě ukazuje malý přínos evidence

Většina obchodníků fiskalizované účtenky vydává

Mystery shopping, který si objednala Asociace tradičního českého obchodu (AČTO), ukázal, že většina obchodníků vydává fiskalizované účtenky. Čeští obchodníci je vydali v 87 % případů, vietnamští pak v 81 % případů. Průzkum nicméně naznačil rozdíly mezi jednotlivými kraji. V Praze nebyla vydána účtenka ve 27 % případů českých a ve 36 % případů ostatních prodejen. V Jihomoravském kraji nevydalo účtenku 47 % vietnamských obchodů a 21 % českých. V Ústeckém kraji byla situace opačná a účtenku nevydalo 35 % českých obchodníků a pouze 15 % vietnamských. V Karlovarském kraji pak vydali účtenku všichni obchodníci.

Výsledky průzkumu hodnotí AČTO jako neuspokojivé. Výsledky jsou v některých regionech tragické a potvrdily naše obavy, komentoval Jiří Štorch, předseda Družstva ESO MARKET a člen představenstva AČTO. Zejména ve městech by měly být kontroly u problémových skupin obchodníků důslednější. Jedině tak lze dosáhnout požadovaného cíle narovnání tržního prostředí, doplnil Zdeněk Juračka, předseda AČTO.

Kontroly se zaměřují na problematické podnikatele, tvrdí úřady

Kritiku své kontrolní činnosti nicméně finanční správa odmítá a doplňuje, že se za celou dobu fungování EET uskutečnilo 84 486 kontrol s odhaleným pochybením 20 %. Ty považujeme na rozdíl od průzkumu na malém vzorku provozoven za vypovídající údaj, komentovalo ve svém prohlášení Generální finanční ředitelství. Podle úřadů se navíc zvyšuje efektivita kontrol. V první polovině roku 2017 provedla finanční a celní správa 41 507 kontrol a u 16 % procent z nich pracovníci zjistili porušení povinností. Ve druhém pololetí se počet kontrol snížil o 5000 a nalézavost se zvýšila o polovinu. Průměrný počet terénních kontrol je 200 denně.

Brand24

Co se týče výsledků kontrol v jednotlivých krajích, výsledky finanční správy jsou rozdílné, než vyšlo v průzkumu pro AČTO. Například v Karlovarském kraji, kde v Mystery shoppingu všichni obchodníci účtenku vydali, finanční správa našla 33 % pochybení při 1777 kontrolách. Kontroly se samozřejmě nevyhýbají žádným typům provozoven, ale primárně se zaměřují na problematické prodejny, které jsou vytipovány na základě předchozí analytické činnosti. Díky tomu jsou zacíleny tam, kde se projeví nesrovnalosti. Ve výsledku to znamená menší administrativní zátěž pro podnikatele, kteří plní své povinnosti, uzavřela finanční správa.

Čtěte také: Kontroly #EET mohou dorazit i pozdě večer nebo o víkendu, varují úřady

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).