Hlavní navigace

Víme, kde si otevřít účet, když opravdu potřebujete cizí měnu

26. 8. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 631791
Česko je otevřená ekonomika, obchodujeme nejen se zeměmi okolo nás. Jsou podnikatelé, co potřebují účet i v cizí měně. Která banka nabízí nejlepší podmínky?

Pojďme si nejdřív otevřeně říct, že pokud čas od času potřebujete zaplatit nějakou fakturu ze zahraničí, účet v eurech, dolarech či jiné měně nepotřebujete. Peníze do ciziny můžete poslat i ze svého korunového účtu, stejně tak platbu v cizí měně vaše banka převede na koruny.

Čtěte také: Jaké základní produkty nabízejí banky podnikatelům? Tady jsou jejich odpovědi


Autor: 631791

Která banka nabízí nejlepší podmínky podnikatelům, kteří si chtějí zavést účet v zahraniční měně?

Ale pokud se zahraničím obchodujete pravidelněji, může pro vás být užitečné mít vedle svého korunového konta také účet v zahraniční měně. Vyhnete se tak převodům plateb z korun na cizí měnu a naopak.

Výpis online už je v ceně

Oslovili jsme většinu českých bank a pokusili se z jejich údajů a ceníků vybrat nejvhodnější řešení pro podnikatele.

Čtěte také: Který podnikatelský účet je pro vás nejvhodnější? Nabízíme srovnání

Brali jsme v úvahu, že výpisy z účtu nás dneska zajímají už jenom v elektronické podobě. Tady není co srovnávat: všechny banky tuto službu nabízejí zadarmo. Stejně tak všechny peněžní domy propojí cizoměnový účet s vašim internetovým bankovnictvím.

Porovnávali jsme tedy cenu za vedení účtu, cenu za příchozí a odchozí platbu a skutečnost, jestli vám k účtu v zahraniční měně také vystaví platební kartu. Některé banky se snažily zdůraznit výhodu své nabídky počtem zdarma poskytovaných tuzemských plateb – na tuhle vějičku jsme ale nenaletěli.

Otevřete-li si účet v cizí měně proto, že obchodujete se zahraničím, pak vás přeci zajímají platby do ciziny a případně od vašich zahraničních partnerů. Protože přeci jen je pro nás nejčastějším obchodním partnerem Evropská unie, v tabulce uvádíme ceny za tzv. Europlatby či SEPA úhrady.

U mBank či Airbank nezaplatíte ani s Yindy

Česká spořitelna v poslední době zdražila svoje služby a tak hodně připomněla výhody nízkonákladových bank, jejichž obliba neustále roste.

Airbank ale cíleně poskytuje služby pouze soukromým osobám, podnikatelský účet si tam neotevřete. Ani mBank s největším počtem klientů mezi nízkonákladovými bankami nemá pro podnikatele devizový účet. Zahraniční platby je ale možné odesílat z korunového podnikatelského účtu.

Fííío… dlouho nic, a pak ty ostatní

Nabídku bank je možné zjednodušeně rozdělit do tří skupin: v té první utratíte opravdu málo. Popravdě, pokud u vás nerozhodují sympatie, blízkost kamenné pobočky nebo jiné méně racionální faktory, jednoznačným vítězem je Fio banka.

Mohlo by vás zaujmout: Profesní pojištění odpovědnosti se vyplatí i živnostníkům

Její účet je zcela zadarmo. To ale nabízí i Equabank či Sberbank. U Fio banky vás ale nebude bolet kapsa ani u zahraničních plateb: od srpna všechny příchozí i odchozí zahraniční europlatby stojí pouhou dvacetikorunu. Tomu žádná jiná banka nedokáže konkurovat.

Ostatní banky se na ceně zahraničních plateb vcelku shodují: za připsání peněz z Evropy zaplatíte kolem stovky až sto padesát korun, odeslání platby do ciziny vyjde na dvě stě až dvě stě padesát korun.

Trojice bank odrazuje svými poplatky. U GE Money Bank je třeba otevřít si účet za 350 korun a k němu ještě připlácet čtyři eura za vedení konta v cizí měně. Stejně drahá je i LBBW Bank, která má navíc nejdražší poplatek za odchozí platbu – vyjde na 0,9 procenta, ale minimálně zaplatíte 350 korun. UniCredit Bank sice nabízí konto „jen“ za 119 korun, ale chcete-li přijímat platby v cizí měně, musíte si za dvě stovky otevřít druhý cizoměnový účet. Jiří Daneš, manažer segmentu Small Business UniCredit Bank, sice doporučuje možnost zřídit si Business Konto: „Vyšší varianty zahrnují také vedení druhého účtu v korunách či cizí měně.“ Při pohledu do bankovního sazebníku ale takové konto stojí 1199 korun měsíčně.

Srovnání nabídky (pro zvětšení klikněte)


Autor: Podnikatel.cz, podle licence: Rights Managed

Propojte cizí účet s běžným

Rozumné banky dneska vlastně samostatně účet v cizí měně příliš nenabízejí. Nedává to smysl. Častější je nabízení služeb v balíčku, liší se jenom filozofie stanovení jeho ceny.

Fio banka vám prostě otevře účet, lhostejno v jaké měně. „Všechny účty vedeme v korunách i cizích měnách,“ uvádí mluvčí banky Jan Kostrhoun. Je vlastně docela jedno, v jaké měně si účet zřídíte: můžete mít konto v dolarech, eurech nebo třeba exotických japonských jenech – všechna konta jsou zadarmo.

Čtěte také: Udržet si stávajícího zákazníka je desetkrát levnější než získat nového

Oproti tomu Raiffeisenbank sice za svoje eKonto měsíčně účtuje 199 korun, ale pokud si zde otevřete účet v korunách, pak ostatní měny máte fakticky také zadarmo. „Jedná se o multiměnový účet, klient má pod jedním číslem účtu devět ‚podúčtů‘ v různých měnách. Nemusí tak zakládat různé účty a může v rámci účtu peníze jednoduše převádět,“ vysvětluje mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Rozhodně, když už uvažujete o kontu v jiné měně, přemýšlejte nad tím, zda ho chcete otevírat v jiné bance, než kde máte svůj korunový účet. „V kombinaci s Era účtem pro právnické osoby má klient vedení Era Eurokonta zdarma. Zdarma je i vydání mezinárodní embosované platební karty,“ zdůrazňuje Martina Slavíková, mluvčí Ery a Poštovní spořitelny, která je součástí Československé obchodní banky.

Karta je většinou v ceně

Zvažte, jestli platební kartu opravdu potřebujete i k cizoměnovému účtu. Ale pokud ji chcete, většina bank ji vydává v rámci konta zdarma.

Což by se hodilo dát do uvozovek, protože fakticky za kartu platíte v měsíčním poplatku za vedení účtu. Porovnejte si to v tabulce s přístupem ČSOB a Ery: konto stojí jenom osmdesát či šedesát korun, za kartu si připlatíte měsíčně pětačtyřicet nebo dvaačtyřicet korun. Pokud druhou kartu nechcete, protože pro platby v cizině můžete použít kartu z korunového účtu, fakticky za druhý účet zaplatíte méně než ve většině jiných bank.

Chytré řešení nabízí spořitelna. „K cizoměnovému účtu kartu nevydáváme, ale pokud u nás má klient běžný účet v českých korunách a k němu platební kartu, může si k ní sjednat multiměnovou funkci, která mu umožní čerpat jejím prostřednictvím finance i z cizoměnového účtu,“ vysvětluje Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny.

Z konta na konto nepřevádějte

Myslete ještě na jednu věc: pokud si otevřete účet v eurech nebo jiné měně, většinou vás bude bolet, když budete potřebovat převést cizí měnu na svůj korunový účet. „Jedná se o stejné platby, jako v případě příchozích zahraničních plateb,“ uvádí výslovně Martin Koska z LBBW Bank.

Podobně je tomu i u ostatních bank. Existují ale výjimky. „Převod na běžný účet podnikatele je zdarma,“ potvrzuje například šéfka komunikace Equabank Markéta Dvořáčková.

skoleni_15_4

Buďte věrní – nebo změňte banku

Máte-li opravdu důvod otevřít si k běžnému korunovému účtu i konto v jiné měně, doporučení je jednoduché – zajímejte se o nabídku své stávající banky. Zpravidla pro vás budou podmínky výhodnější, než kdybyste si u jiného peněžního ústavu otevřeli nové konto.

A pokud se vám zdají služby stávající banky příliš drahé, pak možná nastal správný čas zamyslet se nad její změnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Většinu profesního života je rozkročený mezi obchodem a marketingem či jako psavec, ať už jako novinář, jako bloger nebo jako copywriter.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).