Hlavní navigace

Víte, jak zjistíte, kolik budete doplácet na sociálním a zdravotním pojištění?

14. 2. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná, týká se vás povinnost hrazení záloh na sociální a zdravotní pojištění.

Pokud se živíte jako osoba samostatně výdělečně činná, tedy podnikatel, týkají se vás platby záloh na sociální a zdravotní pojištění. Platbami záloh ale povinnosti nekončí. Jakmile skončí zdaňovací období, musíte podat na okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu vyúčtování – tzv. přehled o příjmech a výdajích.

Na základě podaného přehledu se pak podnikatelům stanovuje výše záloh pro příští rok. Podáním přehledu o příjmech a výdajích je také podnikatelům stanoven doplatek nebo přeplatek na zaplacených zálohách. Jak si mohou podnikatelé spočítat, na kolik je vlastně pojištění vyjde, i třeba v průběhu roku?

Co se dozvíte v článku
  1. Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovny
  2. Přehled o příjmech a výdajích pro okresní správu sociálního zabezpečení
  3. Zálohy v roce 2022
  4. Výpočet pojistného – zdravotní pojištění
  5. Výpočet pojistného – sociální pojištění
  6. SVČ jako vedlejší činnost

Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovny

Přehled o příjmech a výdajích musí podat podnikatel, a to i v případě, že v uplynulém roce neměl tento podnikatel žádný příjem. Znamená to tedy, že přehledy o příjmech a výdajích se podávají i nulové. Výjimkou jsou ti podnikatelé, kteří vstoupili do režimu paušální daně.

Přehled o příjmech a výdajích musí OSVČ podat do 8. dubna 2022 v případě, že tato SVČ nemá povinnost podat přiznání. Pokud OSVČ podává daňové přiznání, musí podat zároveň přehled o příjmech a výdajích do 2. května 2022, v případě elektronického podání daňového přiznání pak přehled podává do 2. června 2022. Pokud chce využít termín pro podání přehledu do 2. června 2022, musí odevzdat přiznání k dani z příjmu fyzických osob až po 1. dubnu 2022.

Nejzazší termín pro podání přehledu o příjmech a výdajích je do 1. srpna 2022 v případě, že OSVČ má zpracované a podané daňové přiznání daňovým poradcem.

Přehled o příjmech a výdajích pro okresní správu sociálního zabezpečení

Povinnost podat přehled o příjmech a výdajích je povinna podat každá osoba samostatně výdělečně činná, která alespoň po část kalendářního roku vykonávala samostatnou činnost. Výjimku mají opět poplatníci, kteří jsou v režimu paušální daně.

Lhůty pro podání přehledu na OSSZ jsou odvislé od podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Termín pro podání přehledu na OSSZ je 2. května 2022. V případě, že by poplatník podával daňové přiznání elektronicky, může přehled podat až do 1. června 2022. Přiznání však musí být podané elektronicky až do 1. dubna 2022. V případě využití daňového poradce pro podání daňového přiznání, je i lhůta pro podání přehledu posunuta, a to až na 1. srpna 2022. I zde však platí, že přiznání k dani z příjmů musel daňový poradce podat až po 1. dubna 2022.

Přehled o příjmech a výdajích lze podat písemně, osobně, datovou schránkou a přes elektronické aplikace zdravotních pojišťoven / e-portál OSSZ.

Zálohy v roce 2022

Tak jako každý rok se i pro rok 2022 zvyšovaly minimální zálohy pro platbu pojistného.

Záloha

2021

2022

Zdravotní pojištění

2 393 Kč

2 627 Kč

Sociální pojištění

2 588 Kč

2 841 Kč

Minimální záloha na platbu zdravotního a sociálního pojištění je stanovena všem nově vzniklým osobám samostatně výdělečně činným v prvním roce jejich podnikání. Pro další roky se stanovuje výše zálohy na základě podaného přehledu o příjmech a výdajích.

Zdravotní a sociální pojištění se hradí formou záloh. Na základě podaného přehledu o příjmech a výdajích je vypočteno výše pojistného za uplynulý rok. Pokud SVČ hradí zálohy v minimální výši, nikdy jim nevznikne přeplatek na pojistném, a to ani v případě, že by měla tato SVČ nulové příjmy.

Pokud však jsou zálohy stanoveny vyšší a následně příjmy za uplynulý rok nižší, může podnikatelům vzniknout přeplatek na pojistném.

Výpočet pojistného – zdravotní pojištění

Pojistné za rok se stanoví podle vzorce: PR = 0,135 × 0,5 x (příjmy – výdaje), kdy:

  • 0,135 = sazba pojistného 13,5 % z vyměřovacího základu
  • 0,5 = vyměřovací základ 50 % z příjmů po odečtení výdajů
  • (příjmy – výdaje) – příjmy a výdaje dosažené v daném roce

Vedle základního vzorce pro výpočet pojistného existuje další vzorec, a to pro výpočet minimálního ročního pojistného (PRMIN). Minimální roční pojistné se vypočítá jako PRMIN = 0,135 × 0,5 x Mp x A

  • A = počet měsíců, ve kterých musí OSVČ dodržet minimální vyměřovací základ
  • Mp = průměrná měsíční mzda v národním hospodářství za kalendářní rok o dva roky předcházející roku, pro který je vyměřovací základ stanovován

OSVČ musí hradit zálohu na zdravotní pojištění alespoň v minimální výši záloh. Měsíční záloha je pak vypočtena z minimálního vyměřovacího základu, za který je považován dvanáctinásobek 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství.

V některých případech nemusí SVČ minimální vyměřovací základ dodržet. V takovém případě je pojistné hrazeno ze skutečných příjmů po odpočtu výdajů. Jedná se například o situace, kdy SVČ vykonává činnost jako činnost vedlejší z důvodu zaměstnání nebo je SVČ na rodičovské dovolené.

Výpočet pojistného – sociální pojištění

U sociálního pojištění se vychází z daňového základu. Osoby samostatně výdělečně činné odvádí 29,2 % pojistného z 50 % daňového základu. Pojistné se pak vypočítá jako: daňový základ x 0,292 × 0,5.

skoleni_15_4

Stejně jako zdravotní pojištění, tak i u sociálního pojištění je stanoven minimální vyměřovací základ. Pokud tedy bude vypočtený vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ,  bude výše pojistného rovna pojistnému minimálního vyměřovacího základu. Minimální vyměřovací základ pro rok 2021 činil 106 332 Kč.

Zálohy pro další rok se zjistí výpočtem ročního pojistného a vydělené počtem měsíců – tedy: roční pojistné / 12. Záloha však nikdy nemůže být nižší, než je stanovená minimální záloha pro sociální pojištění. 

SVČ jako vedlejší činnost

V případě, že samostatně výdělečnou činnost vykonáváte jako vedlejší činnost, platí pro vás trochu jiná pravidla. Zdravotní pojištění platíte vždy na základě dosažených příjmů. U sociálního pojištění jsou podmínky mírnější.
Pokud vykonáváte činnost jako vedlejší, musíte si v případě sociálního pojištění hlídat tzv. rozhodnou částku. Pokud totiž této částky nedosáhnete, odvod na sociální pojištění se vás netýká. Rozhodná částka pro rok 2021 činila 85 058 Kč. Pokud tedy daňový základ z vedlejší samostatné činnosti bude nižší než rozhodná částka, nejste povinni účasti na sociálním pojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).