Hlavní navigace

Vkládáte často hotovost na účet? Nechoďte stále na pobočku a využijte vkladomatů

22. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Hlavní výhodou vkladomatů je, že můžete vložit hotovost na účet kdykoliv potřebujete. Je však třeba sledovat některá omezení.

Vklad je možné provádět pomocí debetní nebo kreditní karty, ale také přímo vkladové. Ta slouží výhradně k vkládání hotovosti na účet prostřednictvím vkladových bankomatů nebo přepážek a nabízí ji tři tuzemské banky. 

Nabídka vkladových karet 

V České spořitelně stojí vydání a používání karty 200 korun ročně a vklad hotovosti jejím prostřednictvím je zdarma. Peníze je možné vložit jak na účet ke kartě, tak na jiný účet v České spořitelně nebo jiné bance. Při jednom vkladu je možné vložit maximálně 350 tisíc korun, a to v bankovkách v české měně. Při vkládání na účet můžete zadat také variabilní, konstantní nebo specifický symbol a vklad najdete na účtu co nejdříve. 

V Československé obchodní bance je možné vkládat hotovost do vkladomatů zdarma, a to 24/7 až na 200 místech. Vkládat lze i na obchodních místech České pošty, to znamená téměř všude na území ČR. Vklady jsou online připsány na účet, dodává Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB. U vkladů do 18 hodin jsou peníze připsány na účet okamžitě. Pokud není karta v rámci konta zdarma, zaplatíte za ni 20 korun měsíčně. Vklad hotovosti je možný pouze na účet, ke kterému je karta vydána a je zdarma. Za vklad na České poště dáte pak 15 korun. 

Podívejte se na nabídku podnikatelských účtů: Velký přehled podnikatelských účtů a poplatků, které se s nimi pojí

Vkladová karta Komerční banky je karta určená podnikatelům a firmám, a to zejména jejich zaměstnancům. Slouží výhradně k vkládání hotovosti prostřednictvím vkladových bankomatů KB na účet, ke kterému je vydána. Je ideální pro zaměstnance firem, kteří vkládají tržby na účet. Touto kartou lze jednoduše nastavit práva jednotlivých zaměstnanců na vklad na bankomatu KB bez možnosti výběru hotovosti nebo plateb, které tato karta neumožňuje, popisuje vedoucí externí komunikace Komerční banky Pavel Zúbek. K Profi účtu Gold je vkladová karta vydávána zdarma, u jiných běžných účtů stojí 99 korun ročně. Vklad i dotaz na zůstatek je u vkladomatů Komerční banky zdarma. Pokud potřebujete zjistit zůstatek v bankomatu jiných bank, zaplatíte 25 korun.

Oblíbenost vkladomatů roste

Vkladomaty mají také další banky, mezi které patří například Air Bank, mBank, MONETA Money Bank nebo Raiffeisenbank. Klienti Air Bank mohou s jednou platební kartou vložit do vkladomatu maximálně 600 tisíc korun za den, ale ve výsledku zde žádné omezení není. Pokud klient potřebuje vložit více, náš bankovní asistent na pobočce mu vytvoří vkladový kód, se kterým opět vloží na účet až 600 tisíc korun. A pokud to zas nestačí a klient potřebuje vložit třeba dva miliony korun, asistent mu vytvoří kódů víc, vysvětluje Jana Karasová, tisková mluvčí Air Bank. Ta dále dodává, že nyní mají 73 vkladomatů a počet měsíčních vkladů do nich je přes 100 tisíc.

Vkladomatů mBank je přes 40 a na rozšíření této sítě pracují. Pro vkládání stačí mít debetní kartu k účtu, na který chcete vkládat peníze (mKonto, mKonto #navlastnitriko, mKonto pro děti, mKonto Business, eMax). Najednou lze vložit 150 bankovek a peněžní limit je 350 tisíc korun. Peníze jsou připsány na účet zpravidla do konce dne, kdy byl vklad proveden.

Ke vkladu můžete využít i kreditních karet, podívejte se na jejich přehled: Kreditní karty mohou překonat špatné období. Podívejte se na jejich nabídku

MONETA Money Bank má aktuálně 62 vkladových bankomatů. Vzhledem k tomu, že vnímáme oblíbenost těchto bankomatů u našich klientů, jejich počet postupně navyšujeme, doplňuje Lenka Míčková, manažer PR a sociálních sítí z MONETA Money Bank. Vkládat hotovost je možné osobám s účtem vedeným u nich s platnou debetní nebo kreditní kartou, a to až 350 kusů bankovek. Hotovost je připsána na účet okamžitě, s výjimkou vkladů provedených po 20. hodině nebo o víkendech a státních svátcích. Ty se na účtu objeví následující pracovní den.

skoleni_15_4

Počet vkladomatů stále zvyšují také v Raiffeisenbank. Aktuálně mají 98 vkladomatů a průměrná vkládaná částka je 22 000 Kč. Do vkladomatu Raiffeisenbank lze vložit 200 ks bankovek různých nominálů v celkové hodnotě 350 000 Kč. Toto je také maximální limit, který může klient vložit na účet, popisuje Petra Kopecká, External Communicaton Manager z Raiffeisenbank.

Přehled poplatků u vkladomatů
Banka Roční poplatek za vkladovou kartu Cena za vklad hotovostina na účet vlastní banky* Cena za vklad hotovosti na účet cizí banky Maximální vložená částka
Air Bank 0 Kč 0 Kč neomezeně (po 600 000 Kč)
Česká spořitelna 200 Kč 0 Kč 5 Kč 350 000 Kč
ČSOB 240 Kč 0 Kč (15 Kč na České poště) 350 000 Kč/200 – 300 ks bankovek
Komerční banka 99 Kč 0 Kč 300 000 Kč/200 ks bankovek
mBank 0 Kč - 350 000 Kč/150 ks bankovek
MONETA Money Bank 0 Kč - 350 kusů bankovek
Raiffeisenbank 0 Kč - 350 000 Kč/200 ks bankovek

* účet, ke kterému je karta vedena

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).