Hlavní navigace

Vláda jednala o euru i zdravotnictví

9. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vláda dnes na své schůzi projednávala reformu zdravotnictví (mimo jiné návrh věcného záměru zákona o veřejném zdravotním pojištění, návrh věcného záměru zákona o zdravotních pojišťovnách a návrh věcného záměru zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování). Ministr financí dnes měl informovat vládu o odstraňování schodku veřejných financí, ministři měli jednat také o Národním plánu zavedení eura v České republice. Na programu jednání byla mimo jiné i dálnice D 47.

Co si o zavedení eura v Česku myslí podnikatelé, zjišťoval server Podnikatel.cz ve své anketě. Bezmála polovina respondentů je pro co nejdřívější zavedení eura. Necelých 20 procent zase zastává názor, že čím později se euro v Česku zavede, tím lépe. A přes 30 procent respondentů dokonce euro v Česku nechce vůbec.

Vláda schválila návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění. Do veřejného zdravotního pojištění budou například nově zahrnutí cizinci, kteří mají příjmy na území České republiky, a jejich rodinní příslušníci. Promlčecí lhůta na výběr pojistného se prodlouží na 10 let. Přerozdělovat by se nově mělo jen 99,5 % vybraných finančních prostředků. Půl procenta by mělo pokrýt náklady konkrétní pojišťovny na výběr pojistného.

Daně x

Vláda schválila také Úřad pro dohled nad zdravotními pojišťovnami.

Novým zákonem budou mimo jiné přesnějším a vymahatelnějším způsobem definovány povinnosti zdravotních pojišťoven při zajištění dostupnosti zdravotní péče, kryté z veřejného zdravotního pojištění pro jejich klienty. Tím se zvýší zodpovědnost zdravotních pojišťoven a nároky na jejich činnost. Zároveň získají zdravotní pojišťovny také více možností a nástrojů k ovlivňování nákladů na zdravotní péči a k řízení a integraci této péče při zachování průběžného systému financování, informuje vládní portál o dalším schváleném dokumentu, kterým je Návrh věcného záměru zákona o zdravotních pojišťovnách.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).