Hlavní navigace

Vláda odklepla kompenzační bonus pro dohodáře a OSVČ s dohodou

29. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Podporu od státu by měli dostat také tzv. dohodáři, OSVČ a společníci malých s.r.o. souběžně pracující na pojištěnou dohodu.

Vláda schválila novelu zákona o kompenzačním bonusu, která navrhuje státní pomoc pro lidi, kteří pracovali na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). 

O kompenzační bonus ve výši 350 Kč denně budou moci žádat dohodáři, kteří platili nemocenské pojištění, a to zpětně za období od 12. března do 8. června 2020.

Čtěte také: Členové rodiny jako společníci s.r.o.: Kdy mají nárok na bonus a kdy nikoliv? 

Rozšíří se tak okruh příjemců kompenzačního bonusu o lidi pracující na pojištěné dohody, tedy u DPČ od 3 000 korun a u DPP nad 10 000 korun měsíčně. O podporu v maximální výši 31 150 korun by si tak mohlo požádat nejvýše 116 tisíc dohodářů, kteří zatím zůstávali bez státní pomoci, uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Za jakých podmínek lze o bonus žádat? 

Podmínkou nároku na kompenzační bonus je, že daná osoba pracovala alespoň 4 z 6 měsíců před krizí (od 1. října 2019 do 31. března 2020) na pojištěnou dohodu. Muselo také dojít k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu této činnosti z důvodu koronavirové krize, např. ukončením spolupráce ze strany zaměstnavatele. 

Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele jsou vyloučeny osoby, které vedle DPP a DPČ vykonávají jiné zaměstnání. Souběh čerpání bonusu pro OSVČ se zaměstnáním povolený u pěstounů a dobrovolných pracovníků pečovatelské služby bude nicméně nově rozšířen nejen na pojištěné dohodáře, ale i na společníky eseróček.

Čtěte také: Kompenzační bonus se nevyplácí firmám, ale společníkům. Jaké další omyly panují?

Brand24

Stejně jako u OSVČ a společníků s.r.o. budou peníze vyplácet finanční úřady, které začnou přijímat žádosti neprodleně po nabytí účinnosti zákona. Předpokládá se projednání úpravy na mimořádném zasedání Poslanecké sněmovny 10. července, a to ve zrychleném legislativním procesu. Žádat bude poté možné vyplněním jednoduchého formuláře a jeho odesláním na místně příslušný finanční úřad např. přes datovou schránku, e-mailem nebo osobně. Spolu se žádostí bude nutné doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele.

O kompenzační bonus budou moci dle návrhu žádat nejdéle do konce třetího kalendářního měsíce od nabytí účinnosti novely.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).