Hlavní navigace

Máme velký přehled cen respirátorů. Za kolik se teď prodávají?

4. 2. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Od 3. února mohli prodejci zlevnit respirátory, protože je vláda dočasně osvobodila od daně z přidané hodnoty.

Jedná se o generální pardon ministryně financí, který umožní prominutí daně z přidané hodnoty za dodání filtračních polomasek a respirátorů, které splňují parametry třídy ochrany minimálně FFP2, KN95 nebo N95 nebo mají stejnou či vyšší filtrační účinnost. Vláda si od tohoto kroku slibuje lepší finanční dostupnost těchto účinnějších ochranných prostředků dýchacích cest, což by mělo napomoci k jejich častějšímu používání, a tím ke snížení rizika nákazy nemocí covid-19 v populaci. 

Ministryně financí Alena Schillerová 1. února na svém profilu na Twitteru informovala, že vláda schválila její rozhodnutí o dvouměsíčním prominutí DPH na respirátory třídy FFP2 a vyšší. S tím, že opatření bude platit od středy 3. února do 3. dubna 2021 a účelem je maximálně zpřístupnit tyto kriticky důležité ochranné pomůcky běžné veřejnosti. Současně jsem apelovala na výrobce, a hlavně obchodní řetězce, aby byli solidární a promítli odpuštění DPH do cen pro konečné spotřebitele. Jsou mezi nimi naši důchodci a rodiny s dětmi, pro které může být pravidelný nákup respirátorů citelným výdajem zatěžujícím jejich rozpočet, doplnila v dalším příspěvku. 

Prodeje rostou už delší dobu

Nedávno se diskutovalo o povinném zavedení respirátorů a chirurgických roušek v hromadné dopravě a obchodech, což vyvolalo okamžitý zájem zákazníků. Informovali jsme, že v případě internetové lékárny Pilulka.cz prodeje respirátorů stouply o více než 3000 % a prodeje roušek o více než 100 %. Lékárna.cz zaznamenala přibližně 400% nárůst prodeje respirátorů FFP2 a vyšších. Zájem o ně neklesá, zvlášť když jejich nošení doporučují nejnovější vládní opatření pro určité situace. Lidé na vládou avizované snížení jejich ceny nečekali, poptávka v posledních dnech neklesla, uvádí zakladatel Lékárna.cz Vladimír Finsterle

Co obchodní řetězce?

Na Slovensku řetězec Lidl přišel se speciální akcí, kdy bylo možné pořídit respirátor za pouhých 10 korun, a vyvolal tak nákupní šílenství. Jak jsme psali, levné respirátory byly komunikovány v akčním letáku a jejich prodej trval pouze 4 dny. V českém Lidlu najdou zákazníci levnější respirátory a roušky v dlouhodobě plánovaném a stálém sortimentu, proto situaci jako na Slovensku neočekáváme, potvrdil serveru Podnikatel.cz mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl pro České noviny 1. února potvrdila, že sledují vyšší zájem o respirátory FFP2 a v nejbližší době je plánují zařadit do stálého sortimentu s tím, že osvobození DPH v ceně respirátorů obchodní síť zohlední. Ve středu 3. února respirátory na prodejně nebyly nalezeny, pouze roušky. A podobná situace nastala také v Tescu. Tam se, jak uvedl pro server iDNES.cz mluvčí Tesca Václav Koukolíček, pohybovaly ceny respirátorů od 46,90 do 59,90 korun. Plánují plně zohlednit rozhodnutí ministerstva financí a konečná prodejní cena by měla být ponížena o částku DPH v plném rozsahu. V Albertu je možné pořídit roušky v balení po třech kusech za 30,90 Kč, avšak v regále dne 3. února nebyly dostupné. V Penny má pak být v prodeji respirátor FFP2 za 19,90 korun s tím, že je součástí akční nabídky od 4. do 7. února. V rámci akce probíhající na přelomu října a listopadu bylo přitom možné pořídit dva respirátory za 59,90 Kč.

Jaké jsou tedy ceny?

Až na jeden e-shop došlo k úpravě cen. Někde se jednalo jen o haléře, jinde až o 20 korun. V případě Mall.cz dochází ke zlevnění, protože dne 2. února byla cena balení 295 korun a o den později s platností generálního pardonu 268 korun. Avšak podle dat služby Hlídač shopů je patrné, že minimální cena tohoto produktu byla 145 korun a platila od 21. prosince do 23. ledna. Oproti současné ceně jde o rozdíl ve výši 85 %. 

Ceny respirátorů na Mall.cz na Hlídači e-shopů

Ceny respirátorů na Mall.cz na Hlídači e-shopů

Že se ceny v obchodech měnily v souvislosti s vydávanými vládními nařízeními, potvrzuje i příspěvek jedné zákaznice na Twitteru: Český výrobce General Public na jejich e-shopu – před Vánoci jsem kupovala za cenu (bez akce, slevy apod.) 22,50 bez DPH. V den, kdy se začalo mluvit o možné povinnosti FFP2 v obchodech, MHD, cena 33,90 bez DPH – navýšení o 50 %!!! Nyní stále 33,90.

Brand24

Ceny respirátorů po snížení DPH (ceny platné k 3. 2. 2021)
Prodejce Produkt Cena za 1 ks
dne 2. 2. 2021
Cena za 1 ks
dne 3. 2. 2021
Albert Respirátor FFP2 (3 ks) 10,30 Kč
Alza Tex-Tech respirátor KN95 / FFP2 (balení 5ks) 39,80 Kč 32,90 Kč
Dr. Max Respirátor FFP2 PREMIUM 1 ks 59 Kč 39 Kč
Globus Respirátor 1 ks 14,90 Kč
Korus Respirátor FFP2 NR 06002 59 Kč 49 Kč
Lidl Respirátor FFP2 Good Mask (3 ks) 10 Kč
Lékárna.cz PROMEDOR24 FFP2 KN95 (balení 2 ks) 44,50 Kč 38 Kč
Mall Respirátor KN95 (FFP2) (5 ks) 59 Kč 53,60 Kč
nanoSPACE Nano respirátor Spurtex – filtrace 98,5 % FFP2 (5 ks) 65 Kč 58 Kč
Nordvik Sunway respirační maska KN95 bílá 1 ks 10 Kč 9,49 Kč
Pharmawex PHARMAWEX R01 22 Kč 22 Kč
Pilulka.cz Respirátor-maska FFP2/N95 1ks 55 Kč 28 Kč
Rohlík.cz Good Mask Respirátory FFP2, různé barvy (balení 10 ks) 38,99 Kč 29,99 Kč
Rouško FIRSTDOC™ RESPIRÁTOR FFP2 NR 29 Kč 25 Kč
Spur Nanorespirátor SPURTEX® V100 FFP2 NR CE (5 ks) 70 Kč 57,80 Kč
Tesco Respirátor FFP2 1 ks 46,90 Kč 37 Kč

Šlo o rošádu

Na sociálních sítích také lidé řeší, že když se jeden den sníží DPH, tak druhý den nemusejí být hned aktualizovány ceny. Vážně se někdy stalo, že by se snížení DPH promítlo do snížení ceny v plném rozsahu? Jen se tím zvýší marže a je na obchodníkovi a jeho motivaci, jak s tím naloží, píše například Evžen na Twitteru. A co když mají respirátory nakoupené v zásobě s DPH, myslíte, že jeden den vláda zruší DPH na respirátory a do hodiny začnou padat ceny? ptá se další uživatel. V Lékárna.cz se rozhodli rozdíly zákazníkům kompenzovat, tedy přeplatky plynoucí ze změny sazby daně vracet a nechat tak celou daňovou výhodu na straně jejich zákazníků. Čeká je tak pár dnů kompenzací pro nákupy respirátorů objednaných na Lékárna.cz do 3. února s 15% DPH a převzatých nebo zaplacených 3. února počínaje, kdy už platí nulová sazba DPH. 

Podle Vladimíra Finsterle snížení DPH z 21 % na nulu u respirátorů u nich rozpoutalo vysoký stupeň aktivity a náhlé zjevení třetí sazby daně znamenalo ohromnou rošádu v účetním systému, který v maloobchodě s takovou sazbou nepracuje. Takže vyhlásit ze dne na den daňovou výhodu je jedna věc, ale upravit systémy pro běžný maloobchodní prodej tak, aby tu fungl novou daňovou sazbu promítly do nákupů a zákazníci onu výhodu od dnešního rána při nákupu vybraných pomůcek opravdu dostali, znamenalo celoúterní pohotovost mnoha lidí v našich interních technických a účetních týmech, popisuje závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).