Hlavní navigace

Vláda připravuje druhou etapu důchodové reformy

2. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Před týdnem prošla poslaneckou sněmovnou první etapa důchodové reformy. Změny nastaly jen parametrické, a to z důvodů finanční udržitelnosti celého systému. Podrobnosti o schválené první fázi důchodové reformy připravujeme.

Nyní vláda analyzuje druhou etapu reformy, která se má zaměřit na vytvoření rezervního důchodového fondu a dále změny systému penzijního připojištění se státním příspěvkem spočívající v oddělení majetku penzijních fondů a účastníků, včetně možnosti poskytovat různě zaměřené penzijní plány. Snahou je zvýšení motivace k vyšším příspěvkům a vyšší participaci zaměstnavatelů a v podpoře čerpání doživotních penzí z penzijního připojištění.

Zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu se již vytvořil pomocí legislativní úpravy z března tohoto roku. Nová úprava obsahuji i povolení investování prostředků na jednotném zvláštním účtu pro důchodovou reformu. Druhá etapa počítá dále s tím, že důchody budou fungovat kromě stávajícího systému i na základě paralelního systému, který bude spočívat v oddělení majetku penzijních fondů a účastníků penzijního připojištění zavedením nového systému penzijního připojištění. Stávající penzijní fondy zůstanou zachovány s tím, že nebudou moci uzavírat od určitého data nové smlouvy o penzijním připojištění.

Měla by se také zvýšit motivace k vyšším příspěvkům a podpoře čerpání doživotních penzí. Návrhy se týkají především daňových motivací, případně k úpravě hranic příspěvku účastníka pro určení výše státního příspěvku. Konkrétní teze druhé etapy by mělo připravit do konce září 2008 ministerstvo financí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).