Hlavní navigace

Vláda schválila COVID III. Na záruky půjde 150 miliard

19. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vláda včera schválila záruční program COVID III, na který by mělo směřovat 150 miliard korun.

Podpora bude ve formě portfoliového ručení a bude se vztahovat na provozní úvěry do 50 milionů korun, které budou poskytnuty do 31. prosince 2020.

Jak velké budou záruky

Vláda odsouhlasila program záruk COVID III, který bude mít celorepublikovou působnost a podpoří OSVČ a podniky až do 500 zaměstnanců. Na záruky je vyčleněno 150 miliard korun, což by mělo podle vlády umožnit podpořit úvěry v objemu až 500 miliard korun. Půjde o portfoliové ručení, které se bude vztahovat na provozní úvěry do 50 milionů korun, které budou poskytnuty do 31. prosince 2020.

Podniky do 250 zaměstnanců budou moci požádat o provozní úvěr až do výše 90 % jistiny zaručovaného úvěru, nejvýše však 45 milionů korun. Podniky do 500 zaměstnanců mohou získat úvěr až do výše 80 % jistiny zaručovaného úvěru, nejvýše však 40 milionů korun. Délka ručení bude v obou případech maximálně tři roky. Plnění ze záruky na krytí ztrát portfolia dané banky je omezeno na 30 % celkové výše úvěrů, upřesnil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

Portfoliovou záruku budou moci využít banky, které uzavřou smlouvu o portfoliovém ručení s ČMZRB. Na základě jednání s Českou bankovní asociací a řadou bank předpokládáme, že se do záručního programu COVID III zapojí většina bankovních institucí financující podnikatele v České republice, komentoval generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek a dodal: Hlavním přínosem programu COVID III je snížení administrativní zátěže a zrychlení schvalovacího procesu, což nám umožnila nová legislativa EU, a je to přesně to, po čem podnikatelé volají a co pomůže v nastartování jejich podnikatelských aktivit.

skoleni_15_4

Záruky nebudou zadarmo

Součástí smlouvy nicméně bude poplatek, který bude ČMZRB od bank za záruky vyžadovat a které banky pravděpodobně zcela přenesou na podnikatele. Samotná výzva a smlouvy s bankami se připravují. ČMZRB každopádně upozorňuje podnikatele, že už mohou zahájit jednání o úvěru se svou bankou.

Podnikatelé volají po co nejmenší byrokracii

Program COVID III vítá Hospodářská komora ČR, která ale zároveň požaduje, aby čerpání garancí z COVID III bylo pro firmy co nejsnazší a administrativně nenáročné. Stát musí podle Hospodářské komory ČR s podnikateli efektivně komunikovat a stanovit jasné podmínky a metodiku poskytování garancí od ČMZRB a stejně tak zajistit otevřenou komunikaci s komerčními bankami, jejichž role bude při čerpání COVID III stěžejní. COVID III je zároveň prvním vládním programem, který do ekonomiky umožní reálně napumpovat potřebné stamiliardy korun, které dosud při záchraně podnikatelů stát víceméně jen deklaroval, uzavřel Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).