Hlavní navigace

Vláda schválila nové programy, které podpoří české firmy v boji s koronavirem

28. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministerstvo průmyslu a obchodu díky novým programům podpoří výrobu zdravotnických prostředků a vývoj a nasazení nových technologií pro boj proti koronaviru.

Dva programy s názvy Technologie COVID 19 a Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19 tento týden schválila vláda. 

Program zaměřený na výrobu zdravotnických prostředků

První výzvu s názvem Technologie COVID 19 z OP PIK vyhlásí Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR 14. dubna 2020. O podporu až do výše 20 milionů korun budou moct žádat malí a střední podnikatelé a k dispozici bude minimálně 300 milionů korun. Podpoříme podnikatelskou činnost zaměřenou na výrobu zdravotnických prostředků. Zejména půjde o projekty, které mají přímou souvislost s bojem proti dalšímu šíření koronaviru prostřednictvím pořízení nových technologických zařízení a vybavení, upřesňuje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Czech Rise Up podpoří nová řešení 

Druhý program nese název Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19 a má za cíl podpořit rychlé zavedení nových řešení, která mohou pomoct s bojem proti koronaviru, zmírnit dopady dalšího šíření a řešit následky této krize. Program podpoří projekty firem, včetně start-upů, případně i dalších institucí, prostřednictvím financování nákladů potřebných pro rychlé uvedení řešení do praxe. Příkladem může být nový plicní ventilátor či aplikace usnadňující logistiku, popisuje náměstek ministra průmyslu a obchodu ze sekce Digitalizace a inovací Petr Očko.  

skoleni_15_4

Tento program vznikl na základě bleskového on-line průzkumu aktuálních potřeb, v rámci kterého téměř polovina respondentů (45 %) uvedla, že je k boji s koronavirem potřeba rychlá podpora vývoje a nasazení zcela nových technologií i řešení, a to medicínských i nemedicínských. 

Žádosti bude možné podávat v nejbližších týdnech a předpokládá se, že celkový rozpočet programu bude 200 milionů korun. Administrativa spojená s oběma programy má být co nejjednodušší tak, aby bylo možné projekty rychle realizovat. Uvolňujeme rychlé peníze na projekty českých firem, které přinášejí nová řešení pro boj s koronavirem, dodává závěrem náměstek ministra průmyslu a obchodu pro fondy EU Marian Piecha.

Přečtěte si také o dalších úlevách a novinkách týkajících se koronaviru: 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).