Hlavní navigace

Vláda schválila rozpočet, někteří v něj však nevěří

23. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Návrh státního rozpočtu na rok 2009 je na světě. Postaven je však na optimistickém předpokladu 4,8% růstu ekonomiky, o kterém mnoho analitiků pochybuje.

Návrh rozpočtu, který byl včera schválen, počítá s příjmy 1114 miliard korun a výdaji ve výši 1152,1 mld. korun. Deficit by tak letos měl být 38,1 mld. korun, což je zhruba o polovinu méně než při loňském schvalování. Rozpočet je postaven na odhadu, že růst ekonomiky bude mít 4,8% tempo. Dle analitiků je však odhad příliš optimistický a realističtější by bylo počítat pouze s 4% růstem. Existují i názory, které počítají s možnou stagnující či recesní ekonomikou, jež by mohla růst hospodářství zbrzdit ještě o jeden procentní bod. Podle ministra Kalouska by tento pokles způsobil výpadek v daních zhruba kolem 10 miliard korun. Pokud by se situace vyvíjela nepříznivým směrem, je ministerstvo na přelomu roku připraveno přistoupit ke škrtům na výdajové straně, aby byla úroveň deficitu zachována. Otázkou je, zda je tento návrh schopný sněmovnou projít.

Díky snaze deficit již nezvyšovat by mohli o značnou část peněz přijít například zemědělci nebo státní úředníci vyjma učitelů. Rozpočet výdajů na zemědělství by měl být krácen o celých 9 miliard korun, citelně by se tak snížily příspěvky samotným zemědělcům. Ti na zprávu zareagovali příslibem protestních akcí. Stejně tak nejsou spokojeni ani státní úředníci, jejich platy by dle plánu rostly pomaleji než inflace. Polepší si naopak vysoké školy, učitelé základních a středních škol, výzkumníci a mírně i ženy na mateřské dovolené a důchodci. Čtěte více: Zemědělci si zoufají nad návrhem státního rozpočtu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).