Hlavní navigace

Vozí lidi do Mostu na výlet. Zbláznil se? Ne, jen skvěle využil skrytý potenciál

7. 9. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Jindra Pavlíček, podle licence: Rights Managed
Když má člověk dobrý nápad, může se mu dařit i v takovém regionu, jako je industriální Mostecko. Mladý litvínovský podnikatel Martin Bareš je toho důkazem.

Mostecko je oblastí, do které se nikdo dvakrát nehrne. Kdo by se taky dobrovolně vydal do regionu s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v republice, ležícího uprostřed těžbou zdevastované krajiny? Tato utkvělá představa odrazuje od Mostecka řadu lidí. Jenže situace až tak dramatická není. Tamní obyvatelé sice těžko shání práci, ale žijí v regionu, který oplývá zcela unikátní krásou. To, co jiní berou jako handicap, se rozhodl proměnit ve výhodu mladý podnikatel Martin Bareš, majitel firmy Offroadsafari.

Na začátku nebyl žádný podnikatelský záměr, ani sen o vlastní firmě. Ta Martinovi vyrostla pod rukama tak trochu nenápadně skoro sama. Už jako malý kluk jsem s rodiči prochodil České středohoří i Krušné hory. Znal jsem celou Mosteckou uhelnou pánev a díky rodičům, kteří pracovali v litvínovské chemičce, i detaily z petrochemického průmyslu. Zhruba ve 13 letech jsem s kamarádem začal vyhledávat opuštěné válečné bunkry a opevnění. Prolézali jsme objekty, které po válce museli opustit sudetští Němci a už se je nikdy nepodařilo oživit. Bylo to velké klučičí dobrodružství. Ještě o pár let později jsem pak s partou začal jezdit s offroady. Jezdili jsme po Krušných horách, objevovali tamní krajinu, dobře u toho jedli a pili. Tehdy mě napadlo, že by bylo fajn se živit jako průvodce a pořádat takové výlety pro turisty, ale měl jsem práci v logistice a říkal si, že se do toho pustím, až mi bude kolem padesátky, vypravuje na úvod Martin Bareš.

Ilustrační obrázek.
Autor: Petr Sapík, podle licence: Rights Managed

Martin Bareš ukazuje svým hostům krajinu severních Čech, která okouzluje kombinací industriálu a panenské přírody. 

Dnes je mu 35 a z koníčka, kterého plánoval rozvíjet až mnohem později, má už teď slušně rozjetou firmu. Loni definitivně skončil v práci a už se plně věnuje jen Offroadsafari. Podnikání se vyvíjelo pomalu v průběhu asi tří až pěti let. Postupně začal být o výlety takový zájem, že jsem neměl ani jeden volný víkend a často se mi plnila i odpoledne v průběhu týdne. Byla by škoda tohoto zájmu nevyužít, a tak jsem se stal podnikatelem dřív než jsem plánoval. To, co jsem až do loňska dělal v podstatě na koleni, začalo mít pevnější řád i díky vstupu investora a práce s marketingem, říká Martin. Jeho kamarád Jirka Pavlíček je ve firmě investorem, projektovým manažerem i průvodcem v jedné osobě. O marketing se začala starat Jana Dolejšová. Na začátku, kdy jsem bral Offroadsafari jen jako dobrý přivýdělek, jsem se bez marketingu obešel. Stačila doporučení od lidí, kteří se mnou někam vyjeli. Pak jsem se ale rozhodl začít věnovat jenom podnikání, a aby to bylo smysluplné a uživili jsme se po celý rok, bylo potřeba zvednout počet zákazníků. V tom momentě už bylo nutné začít dělat na marketingu. Samozřejmě jsme obratem neměli dvakrát víc hostů, efekt byl mnohem pomalejší. Zásadnější změnu jsme pocítili zhruba po půl roce. A že to byla dobrá investice, to nám potvrzují i naši hosté. Dřív s námi jezdili jen na doporučení známých, dnes přijedou a slyšíme, že o nás četli na Kudyznudy.cz, viděli naše fotky na Instagramu nebo je zaujala reklama na Facebooku, líčí podnikatel.

Výlety mezi doly, chemičkami a horami

Firma Offroadsafari sídlí v Litvínově. Zatím je řízena z obýváku, ale Martin Bareš už několik měsíců pracuje na zprovoznění oficiálního sídla, kterým se stane válečný kryt pod areálem bývalé textilky na samém okraji města.

Už minuty strávené v chystaném zázemí firmy jsou zážitkem, ale hlavní náplň je přeci jen jiná. V nabídce je řada programů, které se mohou na přání kombinovat a propojovat. Největší zájem je samozřejmě o výlety v samotné Mostecké uhelné pánvi. Martin s lidmi jezdí industriální a zároveň okouzlující krajinou, ukazuje jim pohledy z takzvaných ministerských vyhlídek, šachty, velkorypadla, skládky uhlí, nové i rekultivované výsypky, ale i Mostecké jezero, z něhož se už za pár let stane nová rekreační plocha, a kolem něhož žije 150 druhů ptáků. Naše hosty překvapuje zvláštní estetika zdejšího kraje, kterému kromě důlních děl udává ráz i obrovský areál litvínovské chemičky. Měsíční krajina, ve které jsem já sám vyrůstal, už je vyjma aktivních povrchových dolů dávno minulostí. V Krušných horách už nenajdete mrtvé lesy. To byste museli přijet o 20 let dříve. Lidi přijíždí plní klišé a zkreslených představ a odjíždí fascinovaní tím, jak rychlá a dynamická je proměna zdejší krajiny. Dnes jsou Mostecko a Krušné hory úplně jiné, říká Martin Bareš s tím, že lidská paměť je krátká. Jeho hosté často obdivují třeba duchcovskou Barboru. Málokoho napadne, že krásné jezero a panenská příroda kolem něj byly před půl stoletím uhelnou šachtou.

Martin s lidmi také často jezdí po Krušných horách, kde jim ukazuje řadu přehrad, zaniklý plavební kanál Fláje, malé černouhelné pánve na vrcholcích hor i výhledy, které se táhnou až k Praze a Plzeňské pahorkatině. Do své nabídky zařadil i návštěvu Doupovských hor, kde díky dobré znalosti terénu jezdí na samém okraji vojenského výcvikového prostoru, a poskytuje svým hostům unikátní zážitek z opuštěné krajiny. Navštěvujeme zaniklé obce a pohybujeme se na hraně mezi urbexem a archeologií. Na lidi to má ohromný efekt, je to něco jiného než jít ve čtyřstupu na Pravčickou bránu, popisuje Martin Bareš. Mezi jeho oblíbené patří toulky Českým středohořím, které na své objevení turisty stále čeká a nabízí zajímavá stepní společenstva, kolonie syslů, možnost ochutnat prameny kyselek nebo rýžovat české granáty. 

Nadšence do vojenské historie zase vezme na výpravu věnovanou druhé světové válce na Mostecku, ukáže místa bývalých zajateckých táborů a povykládá o bombardování litvínovské chemičky. Tento program je ideální na podzim a zimu. Pohybujeme se v podzemí, uvnitř bunkrů, kde je tepleji než venku. Stejně tak se dá v zimě chodit po štolách nebo si užít offroad jízdu po neprotažených cestách na vrcholcích Krušných hor. Máme programy, které se dají dělat celoročně. Že turistická sezóna začíná prvního dubna a končí posledního října, to je jen přežitek z dob socialismu. V západní Evropě nic takového neznají a umí si tam výlety užít po celý rok. My se to teď snažíme naučit i Čechy. Doba vegetačního klidu je někdy pro výlety vhodnější než léto, protože se vám otevřou nové pohledy, říká Martin Bareš.

Zdálo by se, že programy Offroadsafari budou lákat hlavně dobrodruhy z řad mužů, ale to je omyl, v němž v počátku žil i Martin. 70 % jeho hostů překvapivě tvoří ženy. Nabídka je tak široká a variabilní, že si z ní vybere téměř každý. Výlety lákají místní patrioty, kteří chtějí víc poznat svůj region, turisty a dobrodruhy z Česka i vzdálených koutů světa, ale i učitele nebo partičky seniorek, které si jen tak pro zábavu chtějí zkusit rýžování granátů nebo sledovat velká společenstva ptáků na jezeře. Našim hostům je od 5 do 95 let. Nikdy lidi nenazývám zákazníky nebo klienty, ale výhradně hosty. Zákazník je člověk, který u vás má za něco utratit peníze a vy s ním nenavážete žádný bližší vztah. Jenže naše výpravy jsou o něčem jiném. Jsou postaveny na společném prožitku. Výlet si musí užít nejen ti lidé, ale i já nebo další z mých kolegů průvodců. Nepracujeme v korporátním prostředí, jsme neustále v přírodě a můžeme si takový přístup dovolit, komentuje majitel firmy a vysvětluje, že právě proto ho tato práce baví a naplňuje. Je na něm vidět nejen to, že je v nové práci spokojený, ale že má skutečně vřelý vztah je zdejšímu kraji. To dokázal i ve chvíli, kdy jsme se blížili k Mosteckému jezeru a on na cestě uviděl odhozenou plastovou láhev. V tu chvíli rozhovor přerušil, zastavil a láhev vzal do auta, aby ji později vyhodil do popelnice ve městě.

Co se týká vědomostí, ty čerpal už od dětství. Má tu výhodu, že se mu práce spojila s koníčkem, a tak se nemusí nutit do hledání dalších a dalších informací. Vím jen o něco víc než lidi zajímá. Důležité je znát od všeho něco a nepitvat se v detailech, které nikoho moc nezajímají. Na druhou stranu mám poměrně dost informací o všem, co je tady kolem nás. Umím lidem popovídat i o otiscích třetihorních rostlin, které se tady dají najít, nebo o procesu těžby. Často k novým informacím a zjištěním přijdu přímo s mými hosty. Jednou z našich aktivit jsou totiž objevné výpravy, kdy je za pár korun bereme na pro nás ještě neznámá místa a hledáme pozůstatky starých fabrik, lágrů nebo vsí. Rozplétáme spolu dávno zapomenuté příběhy a vracíme se do historie. Všichni účastníci takových výprav jsou přímými účastníky děje, nejen obyčejní diváci nebo posluchači, a to je na tom to skvělé, povídá Martin Bareš.

školení květen 24 - novinky

Recept pro všechny „mrtvé“ regiony

Krajina, která je známá především svou devastací, má ohromný potenciál skrytých míst. Martin Bareš uměl jejího neodhaleného potenciálu využít a je přesvědčen, že je to recept i pro další regiony, kde není práce. Podobný projekt by mohl dobře fungovat třeba na Broumovsku, Šumpersku nebo Ostravsku. Není nutné, abychom se všichni tlačili v Českém Krumlově nebo Kutné Hoře, když je tu tolik krásných míst, kde se dá užít turistika v liduprázdné a nezničené krajině. Stačí se nebát a negativní stránky proměnit ve vlastní výhodu. Podobné projekty budou určitě fungovat i jinde, stačí jen lidem dát šanci to vyzkoušet, říká podnikatel. Sám by chtěl svoje aktivity rozšířit do oblastí Lužických hor, Slavkovského lesa a na německou stranu Krušných hor. Není cílem dál fungovat jako one man show, ale projekt Offroadsafari dál rozvíjet. Naše kapacity jsou ale plné a musíme sehnat další průvodce. To nebude jednoduché, protože musí jít o lidi, kteří znají krajinu, umí o ní barvitě vyprávět, jsou přátelští a otevření našim hostům a nebojí se řídit offroady, dodává Martin Bareš.

Firmě, která začala fungovat před pěti lety, a zakladatel ji bral jako zábavu bokem ke své práci, se dnes pravidelně vrací soukromí klienti i velké skupiny a firmy. Některé z výletů jsou už teď rezervovány i na listopad. To všechno v regionu, odkud jedni utíkají a druzí se mu obloukem vyhýbají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).