Hlavní navigace

Všechno zase jinak, kde střecha, tam povinnost roušky. Budou ale výjimky

9. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od čtvrtka 10. září budou roušky povinné ve vnitřních prostorách budov po celém Česku.

Přesto budou existovat výjimky. Například v kancelářích, kde pracovníci pracují na jednom místě a sedí alespoň 2 metry od sebe, povinné nebudou.

Kde střecha, tam roušky

Ministerstvo zdravotnictví zareagovalo na zhoršující se epidemiologickou situaci a od čtvrtka 10. září zavádí povinné nošení roušek, až na některé výjimky, ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště a ve společných prostorách škol.

Povinnost nosit roušku se nebude vztahovat například na děti dvou let věku, osoby s poruchou intelektu či zaměstnance a osoby v obdobném postavení, kdy vykonávají práci na jednom místě, pracuje-li taková osoba ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby, či sportovce při cvičení nebo zápase.

Nadále také platí celostátní povinnost nosit ochranné prostředky v prostředcích veřejné dopravy. Roušky jsou podle ministerstva základní preventivní opatření nejen v souvislosti s COVID-19, ale také v souvislosti s blížícím se obdobím respiračních onemocnění.

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci jsem dnes ráno svolal mimořádné jednání Centrálního řídícího týmu Chytré karantény. S odborníky jsme se shodli, že od zítra zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR. Roušky jsou základní preventivní a neekonomické opatření, které je velmi účinné. Vyzývám také všechny občany k maximální odpovědnosti a dodržování základních hygienických pravidel. Zapamatujme si pravidlo 3R. Ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší a přitom tak důležité. Každý z nás může svým odpovědným přístupem přispět ke zvládnutí této epidemie, připomněl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Detaily přineseme v zítřejším článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).