Hlavní navigace

Všechno zase naopak, poslanci místo 100% nemocenské schválili příspěvek 370 Kč

3. 3. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Sněmovna včera v nočních hodinách schválila finanční podporu pro lidi v karanténě. Nakonec ale v jiné než vládní podobě.

Vláda totiž odsouhlasila dočasné zvýšení náhrady mzdy na 100 % redukovaného výdělku. Sněmovna se nakonec ale shodla na schválení taxativního příspěvku 370 Kč. Tedy na podobě zákona, který před několika dny odmítla.

Odvolali, co odvolali, slíbili, co slíbili

Přestože před několika dny Sněmovna odmítla jak vládní, tak senátní verzi na zavedení příspěvku pro lidi v karanténě ve výši 370 Kč, napodruhé obdobný návrh poslanci schválili. Původně přitom měli hlasovat o novém vládním návrhu, který pro lidi v karanténě zvyšoval náhradu mzdy na 100 % redukovaného základu.

Ve Sněmovně ale nakonec došlo ke změně a poslanci se až na drobnosti vrátili k senátní verzi předchozího návrhu. Zaměstnanec, kterému podle § 192 až 194 zákoníku práce z důvodu nařízené karantény vznikl nárok na náhradu mzdy, platu nebo odměny z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (dále jen „náhrada příjmu“), dostane za každý kalendářní den, nejdéle však po dobu prvních 14 kalendářních dnů trvání nařízené karantény, příspěvek ve výši 370 Kč. Pokud součet příspěvku a náhrady příjmu přesáhne 90 % průměrného výdělku za odpovídající počet zameškaných hodin, příspěvek se o tento rozdíl sníží.

O návrhu zákona bude zítra jednat Senát.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).