Hlavní navigace

Všem OSVČ se mají povinně zřídit datové schránky, stát tím chce ušetřit

28. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na začátku roku 2023 by měla být povinně zřízena datová schránka každé podnikající fyzické osobě.

Která z OSVČ se navíc někam přihlásí přes NIA (Národní bod pro identifikaci a autentizaci) už v roce 2022, bude jí datová schránka zřízená ihned. Počítá s tím návrh zákona o změně zákonů souvisejících s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci (tzv. Depo). Návrh detailně popisuje server Lupa.cz.

Datové schránky pro všechny OSVČ

V rámci návrhu zákona Depo se počítá s tím, že všem podnikajícím fyzickým osobám bude povinně zřízena datová schránka (firmy je už mají nyní). Důvodem má být mimo jiné úspora prostředků. Tato změna má zásadní vliv na podporu e-Governmentu a elektronizace styku soukromých osob s orgány veřejné moci jako základní podmínky pro moderní, efektivní a rychlý výkon veřejné moci a její přibližování veřejnosti. Tato změna uspoří řádově několik desítek mil. Kč veřejných prostředků ročně vynakládaných na tisk listinných zásilek a doporučené doručování, píše se v odůvodnění návrhu.

Každá OSVČ by měla mít zřízenu datovou schránku k 1. 1. 2023. V průběhu roku 2022 na tom bude podnikající fyzická osoba obdobně jako nepodnikající fyzická osoba, když se poprvé někam přihlásí přes NIA, bude jí datová schránka (podnikající fyzické osoby) zřízena „ex offo“ ihned.

Co dalšího návrh obsahuje, se dočtete na serveru Lupa.cz v článku Zprávy z Depa (3): Automaticky zřizovaným datovým schránkám se nevyhnou ani podnikatelé

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).